reklama

Finanční chyby absolventů

redakce dne 03. 09. 2018 - 00:00

Přinášíme nejčastější finanční chyby absolventů a mladých lidí, které dělají po ukončení studia a při nástupu do prvního zaměstnání.

První výplata, první společné bydlení a velké oči, co všechno si novopečený absolvent pořídí, případně kam se podívá. Sestavili jsme žebříček nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí čerství absolventi.

Čtěte také: Nejčastější finanční chyby

Občas nám na redakční e-mail napíše rodič nebo prarodič, který chce pomoci svému potomkovi na začátku jeho ekonomicky aktivního života. Nejčastěji jde o různé formy darů a půjček, až přes řešení dluhové situace, do níž se mladý člověk stihl během pár měsíců až let dostat.

Přehnané výdaje

Jakmile dorazí na bankovní účet první výplata, často se na něm příliš dlouho neohřeje. Nespí ani banky, které aktivně nabízí čerpání kontokorentu nebo zřízení kreditní karty. Utratit peníze je přeci tak snadné. Zvláště v okamžiku, kdy mladý člověk neřeší bydlení ani další větší výdaje.

Čtěte také: Absolventka Šárka plánuje budoucnost

Společným jmenovatelem pro náhlá finanční rozhodnutí je nezkušenost a potřeba mít všechno hned.

První auto

Další častou hlavní starostí je nákup automobilu, nejčastěji na úvěr. Čím dříve, tím lépe. Absolvent se nemůže dočkat okamžiku, kdy mu skončí zkušební doba. Takřka okamžitě běží k nejbližšímu prodejci osobních automobilů. Dostupnost celé palety úvěrových produktů dělá i větší výdaj jednodušší. Splácet měsíčně čtyři pět tisíc korun není přece žádná závratná suma. Jakmile se půjčky, a především jejich splátky nahromadí, může dojít i k tomu nejhoršímu. Předlužení a osobnímu bankrotu.

Proti koupě automobilu nelze nic namítat, jen proti formě půjčení peněz a načasování nákupu. Nic nezkazíte tím, když pořízení automobilu odložíte alespoň o rok. V mezidobí si můžete i něco málo našetřit. Uspořené peníze lze použít na financování nákupu a snížit s nimi objem úvěru.

Opuštění rodného hnízda

Pro nejednoho rodiče je údajně odchod potomků z rodného hnízda stresovým faktorem. Náhle mají dostatek soukromí, o volném čase se netřeba zmiňovat. Pro mladého člověka končí doba levného bydlení, pro rodiče pak příjem v podobě mírného poplatku za bydlení. Zatímco se rodiče s absencí nízkého nájmu od svého potomka vyrovnají relativně bez komplikací.

Čtěte také: Jak na bydlení

U druhé strany jde často o zásadní životní zlom. Zvláště po finanční stránce. A také nové dilema – zda bydlet ve vlastním anebo v podnájmu. Druhá varianta nikomu neublížili. Strávit pár let po ukončení studií ve sdíleném bytě anebo v podnájmu není nic tragického.

Opět jde příznivě na ruku čas, který získáte pro vaše další finanční kroky.