reklama

GE Money Bank kombinuje termínovaný vklad s podílovým fondem

redakce dne 21. 06. 2011 - 00:00

GE Money Bank přichází s novým produktem, který je zajímavou ukázkou toho, kam až může zajít přehnaná kreativita produktového a marketingového oddělení. Termínovaný vklad je úročen úrokovou sazbou 2,5 procenta. Investice do podílového fondu, který je smíšený, avšak nese prvky zajištěného fondu.

Program 50:50, jak se produkt jmenuje, je založen na tom, že polovina peněz, které do tohoto produktu vložíte, bude úročena na termínovaném vkladu a druhá polovina bude investována do otevřeného podílového fondu GE Money Chráněný fond.

Minimální vklad 80 tisíc korun

Do Programu 50:50 je nutné vložit alespoň 80 tisíc korun. Polovina z 80 tisíc korun bude vložena na Revolvingový termínovaný vklad s roční úrokovou sazbou 2,5 procenta. Chcete-li získat výše uvedenou úrokovou sazbu, musíte peníze vložit do konce letošního září.

Druhá polovina, nejméně 40 tisíc korun, bude investována do smíšeného otevřeného podílového fondu GE Money Chráněný fond. I když je GE Money Chráněný fond podle prospektu smíšeným fondem, nese parametry zajištěného fondu.

GE Money Bank by v letošním ročníku pomyslné soutěže Nejbizarnější finanční produkt 2011 vyhrála první místo za investičně-spořicí produkt Program 50:50.

Smíšený nebo zajištěný fond?

Obecná definice smíšeného podílového fondu je taková, že investiční společnost investuje peníze podílníků do akcií, dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. Investiční horizont se doporučuje alespoň na tři roky. Pro podílníky jde o typ fondu, jehož výnosy jsou díky použité investiční strategii těžko předvídatelné.

Naopak zajištěný fond garantuje podílníkovi předem daný minimální výnos. I kdyby se hodnota fondu propadla na zlomek jeho původní hodnoty, podílník získá garantovanou částku.

GE Money Chráněný fond výše uvedené typy podílových fondů kombinuje do jednoho. Investiční strategie je zaměřena na nákup dluhopisů a akcií jak světových společností, tak akcií firem podnikající ve střední a východní Evropě. Zároveň nabízí ochranu původní investice až do výše 90 procent. V praxi to znamená, že když počáteční hodnota poklesne ze 40 tisíc korun, třeba na 30 tisíc, získáte při prodeji podílových listů částku 36 tisíc korun. Čtyři tisíce bude vaše ztráta. Kdyby však hodnota podílového fondu vzrostla na 50 tisíc korun a poté vzápětí klesla na polovinu, bude se 90 procent počítat z oněch 50 tisíc. Banka totiž garantuje, že chráněná hodnota může jenom stoupat.

GE Money Chráněný fond v číslech

Podílový fond GE Money Chráněný fond byl založen 15. října 2007. Doporučený investiční horizont je dva až tři roky. Poplatek při nákupu činí 1,5 procenta z investované částky. Poplatek z prodeje není účtován. Minimální měsíční investice je stanovena na 300 korun. Čtěte také: Analýza: Chráněný fond od GE Money je pro konzervativní investory

Pro založení Programu 50:50 nemusíte mít v GE Money Bank zřízen osobní účet. Jestliže po roce nezrušíte Revolvingovaný termínovaný vklad, bude vám automaticky prodloužen o další rok a se stejnou úrokovou sazbou 2,5 procenta. V případě předčasného ukončení Revolvingovaného termínovaného vkladu zaplatíte sankci ve výši dvou procent do konce původně sjednané doby ze zůstatku.