reklama

Globální bohatství 2019: Miliardy a milionáři

redakce dne 14. 02. 2020 - 00:00

Všichni lidé na světě drží 8,2 biliardy korun. Jedno procento nejbohatších vlastní dvě pětiny této sumy.

Součet majetku všech lidí žijících na planetě zemi je v dolarovém vyjádření 360 bilionů dolarů. Nejbohatší člověk na zemi, podle aktuálního žebříčku miliardářů magazínu Forbes, je zakladatel Amazonu Jeff Bezos, kterého k prvenství vyneslo 131 miliardy dolarů. Dlouhodobě se v první pětce miliardářů drží spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, který je se svými 96,5 miliardami dolarů majetku druhý v pořadí.

Čtěte také: Kolik lidí na světě drží majetek přes 100 miliard dolarů?

Ačkoliv nejsme magazín Forbes, který s milionáři a respektive miliardáři dlouhodobě pracuje ve svých materiálech, ani my se tomuto tématu nevyhýbáme. Nezajímají nás konkrétní příběhy nejbohatších, nýbrž komplexnější pohled na milionový svět.

Žádné terno s milionem korun

S milionem korun žádné velké terno neuděláte. Stěží vás zajistí do konce života je-li vám třicet, čtyřicet, ba ani padesát let. Nekoupíte si za něj ani malou špeluňku na okraji Prahy. Korunoví jednomilionáři jsou oproti těm dolarovým zkrátka nezajímaví. Jak velký objem majetku drží průměrný Čech nemáme spočítáno. Rozhodně půjde o nižší jednotky milionů korun. Už jenom proto, že 80 procent lidí žije v Česku ve vlastním.

Čtěte také: Jednomilionáři se nepovažují za bohaté

8 200 000 000 000 000 korun vlastní všichni lidé světa. Podívejte se, kolik nul má miliarda, kvadrilion nebo sextilion. A jak se od sebe liší český bilion od toho amerického.

Procento proti většině

Podle ročenky Global Wealth Report 2019 švýcarské banky Credit Suisse vlastní jedno procento nejbohatších 44 procent světového bohatství (tj. 3,6 biliardy korun). Devět procent nejbohatších, bez pomyslného prvního procenta, vlastní dalších 38 procenta globálního bohatství (pro představu 3,1 biliardy korun).

Chcete-li se porovnávat, vězte, že průměrný člověk na Zemi drží majetek v hodnotě 1,093 milion korun. A jsme zase zpátky v Česku – milion korun není nic moc, že?

Odmyslíme-li první procento nejbohatších, kteří drží na osobou 48 milionu korun, zajímavěji vypadá nejbohatší druhé až desáté procento. Na hlavu mají majetek jenom 4,6 milionu korun. Přičemž třeba na průměrného Švýcara připadá jmění 13 milionů korun.

Globální milionáři

Základní čísla máme za sebou, nyní si je rozeberme detailněji. Na základě již uvedené Credit Suisse žije na světě 47 milionů dolarových milionářů. Nejvíce, 18 milionů, jich žije ve Spojených státech, 4,5 milionu v Číně a tři miliony v Japonsku. Česká republika jich prozatím vygenerovala 28 tisíc. Statisticky vycházíme v Česku stejně jako ve světě – na tisíc obyvatel máme 2,7 dolarového milionáře.

Čtěte také: Kdo je v Česku bohatý?

Není deset tisíc jako deset tisíc

Další drtivou statistikou je ta česká. Podle nevládní humanitární organizace Člověk v tísni má 34 procent Čechů problém dát dohromady deset tisíc korun. Z globálního hlediska je na světě 57 procent lidí držící méně než deset tisíc dolarů (zhruba 229 tisíc korun). Podle našeho staršího výpočtu průměrný Čech nebo Češka drží finanční majetek v objemu 552 tisíc korun. Jde o redakční odhad očištěný od českých miliardářů a dolarových milionářů stějně jako lidí, kteří mají problémy dát dohromady deset tisíc korun. Majetek držený v nemovistech a dalších aktivech by průměrného českého občana nebo občanku katapultoval mnohonásobně výše.