reklama

Index nebo akcie?

redakce dne 21. 01. 2022 - 00:00

Investování je snadné, když víte, kam své peníze uložit. Pro ty ostatní máme pár tipů, jak snížit pravděpodobnost rizika a zvýšit výnos.

Také se chytáte za hlavu, proč jste neinvestovali do konkrétního akciového titulu, který je nyní na vlně a nabízí zajímavé zhodnocení? My se v redakci finančního serveru investia.cz chytáme za hlavu u rostoucích akcií Moneta Money Bank, které na jaře 2020 byly k získání okolo 46 korun za kus. Nyní se obchodují okolo 120 korun. Leč nestalo se. Přesto nás překvapuje, jak se lidé okolo diví, že s naším pohledem na finance a investice nemáme nakoupeno. Nemáme, protože se konkrétním akciím nevěnujeme.

Čtěte také: Nepodléhejte investičnímu strachu z ušlých příležitostí

Pocitové nákupy

Investování do konkrétních titulů nepraktikujeme. A napíšeme vám i proč. Pro maximálně efektivní nákupy akcií je zapotřebí prostudovat důkladně daný byznys, a především mu porozumět. U ČEZu to možná tušíte, stejně jako u Monety Money Bank, ale víte opravdu, jak na tyto společnosti působí trh? Jakou mají budoucnost, jaké hrozby na ně čekají, případně co mohou získat? Jak dokážete naložit s informací, že ČEZ je čtvrtá nejšpinavější energetická společnost v Evropě? Jak odhadnete, co bude pro ČEZ znamenat modernizace? A jak ovlivní její hospodářské výsledky dostavba Temelína?

Podobná dilemata jsou i u nákupů velkých akcií jako je Meta, Tesla nebo třeba Apple. Co když se do popředí dostane jiná společnost, kterou nyní nikdo nezná? Co když například Samsung zvrátí trh a pořádně zatopí Applu?

Čtěte také: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Podobné dilema může stát u akcií Netflixu anebo Disney? Dokážete alespoň ve stručnosti vyjmenovat společnou službu, kterou obě společnost provozují? Přičemž pro jednu z nich jde jen o jeden příjmový pilíř. Druhá z uvedených společností je na této službě přímo založena a její byznys model na oné službě stojí i padá. Pro konkrétní investici je zapotřebí znát trh, konkurenty a umět odhadnout vývoj.

Proč index?

Investice do indexu je méně rizikovější než vybírat na burzách vhodné akcie. Zvolíte si daný index a pravidelně nakoupíte jeho část. Akcie v indexu jsou zastoupené podle váhy ve skutečnosti. Bude-li index obsahovat deset titulů, přičemž jeden z nich zabere svou tržní hodnotou polovinu a ostatních devět titulů po stejném dílu, budou nákupy akcií kopírovat index.

Jednou ročně (nebo častěji) správci indexu rebalancují podíly akciových titulů. Důvodem je udržování aktuálního tržního zastoupení. Nestane se tak, že by méně významný titul byl v indexu nadvážený a zabíral by vyšší podíl, než má ve skutečnosti na trhu.

Nevýhodou indexového investování je, že ve výnosech nepřekonáte daný index. Pokud nakupujete S&P 500, tak vaše výnosy budou zhruba shodné s výnosy samotného podkladového indexu. Zřejmě budou o trochu nižší o poplatky.

Čtěte také: Mantra investora: Riziko, výnos, investiční horizont, likvidita

Investování do indexu je spojené s pojmem tzv. pasivního investování. Správci indexu nesledují trh, jako portfolio manažeři v aktivně řízených fondech.

Indexové investování je z hlediska poplatků levnější než nakupování podílových listů v aktivně řízených otevřených podílových fondech.

Roste trh, roste hodnota a naopak

Růst anebo pokles trhu se okamžitě projeví kolísáním indexu. Zatímco u jednotlivých akciových titulů tomu může být opačně – ne všechny růsty nebo poklesy se nutně musí projevit do konkrétní společnosti. Trh může například klesat, ale jednotlivé akciové tituly mohou oproti tomuto negativnímu trendu růst.

Index nebo akcie?

Z výše uvedeného lze doporučit investice do indexu. Případně do aktivně spravovaného otevřeného podílového fondu. Pro index hovoří i nižší poplatky spojené s vedením. Existuje řada investičních strategií, které lze zvolit.

Jistotou pro investora jsou akciové indexy západního světa, tj. třeba S&P 500, NASDAQ, ale také evropský akciový index EURO STOXX 50. Pro začátečníka, ale i pokročilého investora, jsou indexy daleko vhodnější než nákup dílčích akcií. I kdyby byly zastoupeny v těchto indexech.

Čtěte také: Zhodnocení a riziko u dlouhodobých investic

Index obráží daný trh. Část trhu, například všechny akciové společnosti s veřejně obchodovanými akciemi na burzách začínající na písmeno M, budou v takzvaném koši (basket). Opět bude záležet na vás, jak vás zaujme investiční prospekt.

Vzdělávání místo Netflixu

Obětujte chvilku času a místo sledování seriálů na Netflixu se seznamte s investováním. Pro začátek vám stačí zjistit, jak čas působí na výnosy, případně co jsou to otevřené podílové fondy. Pár hodin, které věnujete sebevzdělávání na investičním poli, se vám do budoucna mnohonásobně vrátí.

Jakmile nasajete základy, stačí si vše vyzkoušet v praxi. Prozkoumejte nabídku investičních příležitostí vaší banky a vyberte si nejvhodnější možnost.