reklama

Jak nejlépe investovat peníze

redakce dne 18. 05. 2018 - 00:00

Existují tisíce důvodů, jak nejlépe investovat peníze. Budoucí úspěch silně ovlivní pravidla, která si na začátku investování osvojíte.

Tipů, do čeho, proč a kolik investovat je na internetu přehršel. Stejně jako důvodů, jak nelépe investovat peníze. Avšak ani nejkvalitnější investiční doporučení jsou k ničemu, když nemáte osvojená pravidla, která vás ochrání před ztrátou peněz.

Investujte dlouhodobě

Své peníze zhodnocujte s ohledem na delší časový úsek. Běžně doporučované pětileté horizonty u celé řady investičních společností nabízející akciové podílové fondy nejsou dostatečně dlouhé. Představte si investování do daného fondu třeba na deset, patnáct let. Tomu přizpůsobte i výši investice. Rozhodně je lepší odkládat menší částku častěji, než větší jednou za čas. Místo 20 tisíc korun za půl roku investujte každý měsíc tři tisíce.

Čtěte také: Mýty o investicích do podílových fondů

Na světě není jeden zaručený způsob, jak nejlépe investovat peníze.

Dlouhé investiční horizonty vás ochrání

Nepřistupujete k investování jako k ruletě. Zatímco ruleta je založena na náhodě, v investování se dají vyčíst opakující se vzorce. Třeba ten, že po růstovém období nastane jeho opak. Nyní trhy rostou, mnozí investiční odborníci a ekonomové začínají mluvit o případné krizi. Jak bude hluboká a dlouhá se zatím neví. Stejně tak se nedá zjistit ani její začátek, respektive se zjistí až zpětně. Poslední velká krize z roku 2008 začala již o rok dříve, ale přišlo se na to až po roce 2010.

Čtěte také: Superdlouhé investiční horizonty: 30 let a více

Při dlouhodobém investování se vaše nákupy vyrovnají – chvíli budete za vyšší cenu, jindy za nižší.

Buďte chamtiví a obezřetní

Investování je spojeno s chamtivostí, která postupně potlačuje obezřetnost. Když se vašemu investičnímu aktivu daří, bylo by nerozumné vystupovat z jeho držení. Vidíte-li rostoucí křivku máte dvě možnosti co dál dělat – buďto držet stávající objem a doufat, že se vám ještě zvýší, anebo z rozjetého vlaku vystoupit. Nic neroste do nebe nekonečně a jednou musí přijít pokles. Poslední možnost, kterou nelze doporučovat, je přikupovat další aktiva v rostoucím trendu. Respektive je nakupovat ve vyšším objemu, než činíte v rámci pravidelné investice.

Čtěte také: Jak emoce ovlivňují investora

Investujte pouze část peněz

I když máte před sebou dlouhý pracovní život, nedávejte do investování veškeré svoje peníze. Držte základní finanční rezervu ve výši tří měsíčních výdajů. Máte-li hypotéku nebo jste vy anebo váš partner/partnerka na mateřské/rodičovské dovolené, objem finanční rezervy klidně zvyšte na šest nebo i 12 měsíců. Vyhněte se situaci, kdy budete sahat do investic na samém dně z důvodu nutnosti financovat váš běžný život.

Čtěte také: Proměny finanční rezervy v průběhu života

Na výhodné nákupy investic je dobré mít i další peníze bokem – ideálně na spořícím účtu. Postup jsme popsali v článku: Druhý spořící účet pro mimořádné investice

Bitcoin ani zlato nejsou investice

Investice odráží hodnotu aktiva, ze které se odvíjí. Dividendy jsou závislé na akciích a ty zase na ekonomickém úspěchu firmy na trhu. Za bitcoinem ani zlatem nestojí žádné aktivum. Jejich hodnotu určuje psychologie trhu. Nakupování těchto komodit je značně spekulativní záležitostí. Měli byste v nich držet jen tolik peněz, kolik si můžete dovolit ztratit. U zlata se dlouhodobě doporučuje mít uložený objem majetku v jednotkách procent, u bitcoinu bychom byli ještě více opatrní.

Čtěte také: Bitcoin, zlato, akcie: Dejte pozor do čeho investujete