reklama

Jak překonat inflaci

redakce dne 24. 05. 2012 - 01:00

Neviditelný a nelítostný zabiják hodnoty peněz – inflace – může pořádně potrápit. Co dělat, když výnosy nedokáží inflaci překonat?
 

Základní rada každého střadatele či investora zní, že veškeré výnosy by měly pokrýt inflaci, poplatky za produkt a daně. Co však dělat v okamžiku, kdy poplatky či daně jsou to nejmenší, co vám z vašich peněz ukusuje na jejich reálné hodnotě?

Inflace podle odhadů ministerstva financí a České národní banky má být v letošním roce okolo tří procent. S tak vysokou mírou inflace si běžný finanční produkt jakým jsou spořicí účty či termínované vklady těžko poradí. Tedy za předpokladu, že vklady nejsou v sedmimístných řádech. Neexistence dostatečného počtu konzervativních produktů se případné řešení dostává do slepé uličky. Jestliže vám nepomohou výnosy, které plynou z vašich peněz, musíte rozdíl uhradit z vlastní kapsy. Poradíme vám podle typologie nejběžnějších finančních produktů jako je penzijní připojištění, stavební spoření a životní pojištění.

Rizikové penzijní připojištění

Penzijní připojištění je z pohledu překonávání inflace nejslabším finančním produktem. Třeba podle dřívějšího výpočtu společnosti Next Finance je reálný výnos penzijních fondů za poslední dekádu na úrovni 0,3 procenta. O tolik reálně povyrostly vklady u penzijních fondů. Tolik faktické konstatování. Současná podoba penzijního připojištění se skládá ze státní podpory a snížení daňového základu.

I kdybyste si nárokovali jen státní příspěvek, bude „výnos“ na roční bázi více než štědrý. Při získání ročního státního příspěvku 1800 korun vám stačí vložit na účet penzijního připojištění jen šest tisíc korun. Horší to začíná být z dlouhodobějšího pohledu. Pět let spoření jsou výnosy ještě přijatelné. A to právě díky generování státní podpory.

Čím déle však „penzijko“ máte sjednané, tím je celkový výnos nižší. Při nepříznivé konstelaci se tak výnos „utopí“ v inflaci. Aby se tak nestalo, stačí poslat do penzijního fondu mimořádný vklad. Sice z něho nezískáte dodatečný státní příspěvek (tedy za předpokladu, že čerpáte maximální podporu od státu 150 Kč měsíčně), ale pomůže vám dorovnat inflaci. Vy tak zachováte reálnou hodnotu peněz a ve stáří tak získáte finance, které budou odpovídat jejich aktuální hodnotě.

Životní pojištění: Technický úrok a nezastropovaný výnos

U životního pojištění je situace od penzijního připojištění mírně odlišná. Zde je nutné nejdříve zjistit, jestli máte kapitálové životní pojištění anebo investiční životní pojištění. Jestliže máte kapitálovou pojistku, zaručuje vám pojišťovna vyplácet každoročně výnos v podobě minimálního technického úroku. Ten aktuálně činí 2,4 procenta. Výnos může být samozřejmě vyšší. Záleží na tom, jak se daří podílovým fondům, do kterých pojišťovna investuje peníze.

Jiný příklad je investiční životní pojištění (IŽP), kde vám pojišťovna neslíbí žádný minimální výnos, zato se investiční část pojištění chová standardně jako otevřené podílové fondy. Dle typu investičního programu tak můžete získat výnos od nuly a více. Nevýhodou je, že investovaná část peněz z IŽP jsou fondové investice a tudíž zde kromě rizika inflace hrozí i ztráta části jistiny.

U životního pojištění se tak příliš nevyplatí dorovnávat vložené peníze jako u penzijního připojištění. Hlavním důvodem je kolísání hodnoty podílového listu.

Stavební spoření jako protiinflační bojovník

Stavební spoření je do určité míry proti inflaci imunní. I když výnosy stavebních spořitelen dosahují okolo dvou či tří procent, své dělá státní podpora, která v šestileté vázací době slibuje celkový výnos okolo pěti procent.