reklama

Lucie H.: Jak vysoké výnosy poplynou z členského vkladu?

redakce dne 30. 06. 2015 - 00:00

Pro magazín 2FP jsme anonymně zjišťovali, jakých výnosů se dočkají členové družstevních záložen ze svých členských vkladů.
 

Od letošního července se mění pravidla pro příjem členských vkladů členů družstevních záložen. Ne všechny kampeličky nabízí zajímavé úročení.

Tentokráte se naše mystery shopperka vydala zjišťovat informace do družstevních záložen. Ty začaly od května promovat nabídku vysokých úrokových sazeb, které mnohdy překročily i hranici čtyř procent ročně. Drobným písmem však zároveň dodávaly, že se takto musí peníze ponechat po dobu deseti let.

Zajímalo nás, jaké výnosy budou plynout z členského vkladu. Ten dozná od 1. července letošního roku změnu. Předně nebude členský vklad pojištěný jako vklad Fondem pojištění vkladů a za druhé je nutné odložit stranou desetinu z depozita. Respektive úročené bude vždy jen takové depozitum, které činí maximálně do desetinásobku členského vkladu.

Dobrý den,

chtěla bych do vaší kampeličky svěřit větší sumu peněz. Zajímalo by mě, jak velký výnos mohu očekávat z jedné desetiny vkladu, který bude použit do základního kapitálu s platností od 1. 7. letošního roku.

Lucka Hrádecká

Pro lepší přehled přinášíme odpovědi družstevních záložen o formality typu pozdravu a rozloučení. Také nehodláme zveřejňovat jména ani pracovní pozice osob, které na daný vzkaz odpovídali. Upozorňujeme, že odpovědi neprošly redakční jazykovou korekturou.

AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo

Velmi nás těší Váš zájem o naše produkty, nicméně vedení družstva rozhodlo od data 01.07.2015 až do odvolání nepřijímat žádné vklady. V případě opětovného navrácení vkladových produktů do naší nabídky budeme o tomto informovat klienty na našich internetových stránkách.

ANO spořitelní družstvo

Při založení termínovaného vkladu od 1. 7. 2015 je nutné vložit jako Další členský vklad 10 % z vložené částky, abychom Vám mohli finanční prostředky na termínovaném vkladu úročit. Další členský vklad jde stejně jako Základní členský vklad do Základního kapitálu družstva, který není úročen ani pojištěn. Další členský vklad a jeho výše znamená větší podíl na zisku spořitelního družstva, vyšší majetkovou účast a také více hlasů při hlasování na členských schůzích.

Artesa, spořitelní družstvo

Členský vklad je nepojištěný a neúročený, tak že z něho bohužel není žádný výnos.

Skupina Citfin

Reaguji na Vás dotaz. Souhrn úročených zůstatků vkladu člena spořitelního družstva od 1.7. 2015 nesmí překročit desetinásobek souhrnu jeho splaceného členského vkladu a splaceného dalšího členského vkladu. Proto se Citfin, spořitelní družstvo rozhodlo neúročit zůstatky klientů a tak jim zachovat stávající podmínky tj. nemít vázaný zůstatek na účtu na výši členského vkladu.

S platnosti od 1.7.2015 Citfin, spořitelní družstvo ruší úročení na mulitměnovém účtu, tím pádem jako klient nebudete mít žádny výnos z vkladu.

Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo

Předem mi dovolte poděkovat Vám za Váš zájem o spoření v Moravském Peněžním Ústavu.

Další členské vklady jsou zhodnocovány prostřednictvím podílů na zisku, které se vyplácí vždy jednou ročně po schválení členskou schůzí. Za rok 2014 byla odsouhlasena a vyplacena výplata podílu na zisku ve výši 2,5 %.


Článek Jak vysoké výnosy poplynou z členského vkladu? vyjde v červencovém čísle digitálního magazínu pro finanční poradce 2FP.