reklama

Jak zhodnotit úspory

redakce dne 21. 06. 2018 - 00:00

Zhodnocení úspor je přirozenou součástí životního plánování. Pro úspěšné zhodnocování je znalost dlouhodobého cíle podmínkou.

Úspory jsou peníze, které zrovna nepotřebujete a zároveň je plánujete použít až s větším časovým odstupem. Ten může být od jednoho roku po několik desetiletí. Čím delší časové období, tím více máte možností vedoucí k jejich zdárnému zhodnocení. Pro rizikovější investice (tj. pro investice, které znamenají nejistý výnos a nejistou výši jistiny) se uvádí délka od pěti let a více. Nejistá výše jistiny znamená, že v průběhu investice může dojít k jejímu poklesu oproti původní hodnotě.

Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

Podle doby, po níž nepotřebujete část anebo veškeré vaše dosavadní úspory, se budete rozhodovat, do jakých finančních produktů uložíte volné peníze. Univerzální doporučení přitom je, že byste neměli dávat všechny peníze do jednoho investičního nástroje nebo produktu. Přestože existuje výjimka jako jsou vkladové produkty.

Úspory vs finanční rezerva

Nepleťte si úspory s finanční rezervou. Finanční rezervu byste měli mít vždy k dispozici pro pokrytí nenadálých výdajů. Její výše by měla být alespoň tři měsíční výdaje.

Plán pro zhodnocení úspor

Před vlastním zhodnocením úspor si udělejte finanční plán. Ten by do určité míry měl kopírovat směřování vašeho života a vaší rodiny. Čím detailnější plán bude, tím lépe pro vás. Nemáte-li jasnou představu, co s nynější výší úspor chcete v následující dekádě dělat, případně vás netíží bydlení nebo některý velký výdaj (třeba nákup vozu), využijte našeho následujícího doporučení. Čtěte také: Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

Rozdělení úspor pro jejich další zhodnocování

Pro snadnější zhodnocení úspor jsme připravili tři body, kterými se můžete nechat inspirovat.

1. Z vašeho aktuálního objemu úspor si vyčleňte dostatečnou finanční rezervu.

2. Zamyslete se, jaké vás během následujících let čekají větší výdaje – bydlení, začátek podnikání, nákup automobilu, vybavení bytu, dílny, zahrady.

3. Rozhodněte, jak velkou část úspor si necháte na důchod. Od tohoto se odvíjí i doba, za kterou do penze odejdete.

Čtěte také: Jak a kam investovat malé a velké sumy peněz?

Jakmile si uvedené body ujasníte, je už relativně snadné zhodnotit volné úspory. Konkrétnější postupy naleznete v přiložených odkazech na články.