reklama

Jaká pojištění si sjednat na hory

redakce dne 06. 11. 2018 - 00:00

Máte v plánu jezdit na hory v zimě lyžovat? Úlohu pojištění rozhodně nepodceňujte, o cestách do zahraničí to platí dvojnásob.

Léčebné výlohy v případě vašeho úrazu na českých horách jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Naopak u úrazů vzniklých v zahraničí vás už běžné pojištění zdravotní pojišťovny nekryje. Přinášíme tipy na pojištění, které je vhodné si před začátkem zimní sezóny sjednat. Případně oprášit již stávající pojistku a rebalancovat ji.

Čtěte také: Revize uzavřených smluv se vyplatí

Jezdit do zahraničí bez odpovídajícího pojištění je zbytečné hazardování s vašimi penězi. I menší pojistná událost se vám může pekelně prodražit. O velkých zapeklitých pojistných událostí ani nemluvě.

Pojištění proti odpovědnosti za škodu

Lidově řečeno pojistka za blbost se vám může hodit především tehdy, kdy jste viníkem nehody a protistrana po vás bude požadovat finanční odškodnění. Pojištění proti odpovědnosti za škodu je proto vhodné sjednat komukoliv, kdo vyráží přes zimu i na české hory. Podle České asociace pojišťoven téměř šestina osob, kteří provozují libovolný sport na rekreační úrovni, už někomu na základě sportovní aktivity způsobilo škodu na zdraví anebo jeho majetku.

Čtěte také: Jak na pojištění odpovědnosti

Do pojištění proti odpovědnosti za škodu se zahrnují škody za zničené lyže a další vybavení. Vlastní bolestivou kapitolou může být výpadek příjmu nebo dlouhodobě snížená kvalita života vzniklou na základě nehody s vámi. I tyto situace pojištění proti odpovědnosti kryje.

Úrazové a cestovní pojištění

Nepříjemná nehoda na lyžích (ale i při dalších sportech) pro vás může mít dlouhodobé až doživotní následky. V lepším případě vás dočasně vyřadí z běžného života, v horším způsobí invaliditu třetího stupně na celý život a zní plynoucí omezení.

Čtěte také: Jak drahá je invalidita?

Z úrazového pojištění se platí přímo pojištěnému na základě rozsahu úrazu a trvalých následků. Případně se z něho uhradí po jeho skonu finanční obnos pozůstalým.

Při sjednání cestovního pojištění na úhradu léčebných výloh se vám z něho budou platit veškeré výdaje na léčbu v zahraničí. Do této skupiny patří náklady na hospitalizaci, neodkladná operace anebo úhrada za zdravotnický materiál.

Pojištění právní ochrany

Pojištění právní ochrany je běžné zřídit v rámci cestovního pojištění. Při tomto typu pojištění se hledí především na to, když jste vy tou osobou, která způsobila někomu škodu anebo někoho zranila. Vámi zaviněná nehoda se může klasifikovat jako trestní čin.

Čtěte také: Špatná zkušenost s pojištěním? Může za to výluka

Pojištění technického zásahu horské záchranné služby

Jezdíte rádi lyžovat na Slovensko? Pakliže ano, rozhodně byste neměli zapomenou ani na sjednání pojištění technického zásahu horské záchranné služby. Právě v tomto státě pod Tatrami je vhodné si zásah horské záchranné služby nechat připojistit.