reklama

Jarní „hypoteční“ novinky

redakce dne 07. 05. 2015 - 00:00

Přinášíme přehled novinek na poli úvěrů na bydlení, které si na letošní jaro připravily banky a stavební spořitelny.
 

Úvěry na bydlení, mezi které patří úvěrové produkty stavebních spořitelen a zároveň bankovní hypotéční úvěry, patří k produktovým stálicím. Zároveň představují živnou půdu pro různá srovnávání na základě nespočtu ukazatelů. My se zaměříme na novinky, které si jednotlivé stavební spořitelny a banky připravily pro letošní jaro a potažmo i rok.

Stavební spořitelny

Nabídka tuzemských stavebních spořitelen je široká a nemusí jít nutně o novinky, které lze využít. Atraktivní jsou i různé akční úvěrové podmínky. Jako v případě nabídky Raiffeisen stavební spořitelny, která na rekonstrukce nabízí akční úvěrové podmínky úvěru REKOpůjčka se sníženou úrokovou sazbou už od 4,69 procenta ročně.

Stavební spořitelna České spořitelny, známá též pod názvem Buřinka, nabízí od 1. dubna 2015 úvěr s tříletou dobou fixace úrokové sazby. Podmínkou je úvěr v nominální hodnotě 300 tisíc korun a více. Je možné si vybrat tříletý fix s roční úrokovou sazbou 5,45 procenta anebo zafixovat úrokovou sazbu na celou dobu trvání úvěru se sazbou 6,85 procenta ročně.

Hitem se stávají i hypoúvěry, které stavební spořitelny hojně nabízejí. Modrá pyramida se chlubí, že jako první stavební spořitelna prolomila psychologickou hranici úrokové sazby dvou procent u zajištěných překlenovacích úvěrů. Jejich Hypoúvěr je nyní možné získat již za 1,99 procenta, a navíc bez poplatků. Ještě nižší roční úrokovou sazbu nabízí Buřinka. Jarní nabídka Hypoúvěru od Buřinky je nyní s úrokem začínajícím na 1,95 procenta. Jako bonus nabízí Buřinka odhad nemovitosti zdarma. Minimální úroková sazba platí pro úvěry v objemu jednoho milionu korun a vyšší a do 70 procent hodnoty zastavované nemovitosti.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) nabízí u překlenovacích úvěrů ze stavebního spoření produktovou řadu nazvanou jako Kredit. Jednotlivé mutace jsou určené pro stávající i potenciální klienty. Nabídka kreditů platí do konce letošního června. Pro překlenovací úvěry Topkredit a Tophypo je možné získat slevy z úrokové sazby. Za každý sjednaný doplňkový produkt jako rizikové životní pojištění, životní pojištění, pojištění majetku a odpovědnosti či běžný účet nabízí ČMSS slevu 0,1 procenta. Maximálně si lze snížit roční úrokovou sazbu o 0,4 procenta.

Banky

Níže uvedené banky jsou v abecedním pořadí s výjimkou Hypoteční banky, kterou jsme zařadily k ČSOB, se kterou jsou v jedné bankovní skupině.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí značně limitovanou hypotéku, kterou je možné získat online, a to v době od 23. dubna do 12. května 2015. Hypotéka v této akci je k dispozici s jednoprocentní úrokovou sazbou pro každého, kdo správně a nejrychleji zodpoví položenou otázku na sociálních sítích. Každý den ji může získat jeden člověk. Pro zbylé hráče nabízí Česká spořitelnu cenu útěchy v podobě sazby od 1,99 procenta.

ČSOB

ČSOB nabízí od konce března garantovanou úrokovou sazbu 1,99 procenta pro hypotéku s pětiletou dobou fixace a 70procentním poměrem výše úvěru k hodnotě nemovitosti. Podmínkou je pojištění úvěru ČSOB Pojišťovnou a inkaso splátky z ČSOB běžného účtu.

Hypoteční banka

Hypoteční banka nabízí Hypotéku s Bezpečeným financováním. Tento úvěrový produkt spočívá ve splnění všech podmínek, které vyplývají z práv a povinností smluvních stran při koupi či prodeji nemovitosti. Pomocí tohoto úvěru je možné financovat koupi nemovitosti v insolvenčním řízení. Jako bonus nabízí Hypoteční banka u tohoto produktu možnost sjednání úhrady daně z nabytí nemovitých věcí přímo na účet finančnímu úřadu.

Fio banka

Na konci letošního března Fio banka plošně snížila roční úrokové sazby hypoték. Variabilní sazba je dostupná od 1,76 procenta a fixní úroková sazba od 1,99 procenta. Fio též nabízí obdobu offsetové hypotéky, kterou pojmenovala Hypospořicí konto. To umožňuje snížit úroky díky volným finančním prostředkům.

GE Money Bank

Produktovou novinkou GE Money Bank je americká hypotéka, kterou banka komunikuje jako konsolidaci půjček zajištěných nemovitostí. Nabídka se týká úvěru, do kterého klienti banky zkonsolidují více než polovinu svých externích závazků (mimo úvěrové produkty poskytnuté GE Money Bank) z celkového objemu konsolidovaných závazků. Roční úroková sazba konsolidace půjček tak dosáhne 4,99 procenta. Výslednou úrokovou sazbu je možné ještě snížit o desetinu procentního bodu, pokud jsou dodrženy dané podmínky. GE Money Bank nabízí dílčí mimořádné splátky zdarma až do 25 procent z výše úvěru, a to i v průběhu fixace. Nejdříve však po roce splácení, dále pak po každých šesti měsících.

Raiffeseinbank

Pro jarní sezónu přichází Raiffeisenbank s možností sjednat k hypotéce pojištění schopnosti splácet, které je zajišťuje proti neschopnosti splácet hypotéku v případě dlouhodobé nemoci, nezaviněné ztráty zaměstnání, přiznání trvalé invalidity třetího stupně či pro případ úmrtí pojištěného. V posledních dvou případech pojišťovna bance uhradí celý nesplacený dluh pojištěného, u dlouhodobé pracovní neschopnosti a nezaviněné ztráty zaměstnání pojišťovna po uplynutí šedesátidenní karenční doby uhradí za klienta až 12 měsíčních splátek úvěru.

UniCredit Bank

Čerstvou novinkou UniCredit Bank pro letošní rok je možnost mimořádné splátky hypotéky s fixní úrokovou sazbou zcela zdarma. Všem klientům, kteří po 1. dubnu 2015 uzavřou hypoteční smlouvu s fixní sazbou, umožní banka každý rok mimořádně splatit bez poplatku až pětinu jistiny.