reklama

Co dělat, když vám banka nedá hypotéku?

redakce dne 15. 10. 2018 - 00:00

Zamítnutí žádosti o hypotéku vám banka vystavila nepříjemné vysvědčení o vaší finanční situaci. Nezoufejte, vše se dá změnit.

V případě zamítnutí žádosti o hypoteční úvěr získáváte od banky důležitou informaci – jako žadatele o hypotéku vás vidí jako ne úplně ideálního dlužníka. Vy máte dvě možnosti – buďto oželet nákup nemovitosti anebo si půjčit jinde. V případě rozhodnutí jít do nákupu reality si dobře spočítejte, zda na to opravdu máte.

Čtěte také: Hypotéční past: Zpřísňují se pravidla pro nákup bytů a domů

Schvalování hypotéky je proces, kterým si banka vyhodnotí bonitu žadatele a jeho schopnost splácet úvěr v dlouhém časovém horizontu.

Nové podmínky pro hypotéky

Od října letošního roku platí přísnější podmínky pro získání hypotečního úvěru. Celková výše úvěru by neměla být vyšší než váš aktuální devítinásobek roční čisté mzdy. Měsíční splátka na úvěr včetně dalších nákladů na bydlení by neměla činit více než 45 procent z vašich čistých příjmů. Posledním bodem je, že byste měli mít pětinu hodnoty kupní ceny nemovitosti v úsporách.

Díky těmto opatřením část lidí nedosáhne na hypotéku. Existuje oprávněná obava, že i refinancování bude pro některé dlužníky bolestivým procesem.

Banky se doporučením České národní banky většinou řídí – důraz je kladen na celkové roční čisté příjmy a na procentní splátku hypotéky a dalších nákladů spojených s bydlením. Nejde o šikanu centrální banky, nýbrž o obezřetné chování vůči spotřebitelům. Přísnější podmínky pro sjednávání hypoték byly na místě již dříve, avšak nebyly tak přísně vyžadovány.

Nízké příjmy, malá rezerva

Prvním krokem pro získání hypotéky je požadovat úvěr podle uvedených pravidel. Pakliže jste nesplnili některé z těchto doporučení, musíte své příjmy buďto zvýšit anebo dospořit dostatečnou rezervu, abyste dokázali snížit úvěr na úroveň, kterou vám díky vašim příjmům banka dokáže půjčit. Může jít klidně o naspoření více než oné pětiny, kterou potřebujete z vlastních zdrojů.

Čtěte také: Našponovaná hypotéka

Dopředu se nespoléhejte na jakékoliv úvěry, třeba spotřebitelský nebo americkou hypotéku. Jakákoliv půjčka navíc vás při žádosti o hypotéku předem vyloučí. Banky nebudou chtít půjčovat někomu, kdo si musel vzít úvěr, aby se dostal na některou z uvedených podmínek.

Ošemetnou cestou je půjčit si od přátel nebo rodiny. V úvěrových registrech nebude o půjčce existovat záznam. Pokud vám peníze nepošlou členové rodiny na účet vedený u banky, u které budete žádat o hypotéku, mohla by vám tato lest projít. Jen si promyslete, zda dokážete splácet hypotéku a též i tuto dodatečnou půjčku.

Pětinu z ceny nemovitosti si můžete například půjčit od přátel nebo od rodinných příslušníků.

Méně doporučované způsoby

Pro zvýšení úspěchu při pořízení hypotéky lze využít společnou žádost o úvěr, třeba s partnerem, anebo se za vás může zaručit movitý strýček, který zastaví svou nemovitost. Jde však o způsoby, které hraničí se šílenými následky. Nemusíte být schopni splácet a zároveň vystavíte do nepříjemné situace i vaše nejbližší.

Čtěte také: Hypoteční desatero

Nedokážete-li nic z výše uvedeného, možná vás banka vyhodnotila dobře, když vám hypotéku neschválila. Ač se vám to nemusí líbit, nebudete se dalších několik desítek let vystavovat problémům spojených se splácením úvěru. Nájemní bydlení také není žádné terno, avšak jste s ním flexibilnější – můžete se plynule stěhovat za prací, volit si nemovitost dle velikosti a její lokality s ohledem na vaše příjmy.