reklama

Miminku fond: Penzijní a investiční

redakce dne 09. 12. 2022 - 00:00

Máte doma nadělení? Přiletěl k vám čáp nebo vrána a vy přemýšlíte, jak do budoucna zajistit vašeho potomka?

Dlouho předlouho vedlo stavební spoření, které lidé uzavírali pro svého potomka s nemyslně vysokou cílovou částkou. Po roce 2012 je pro opravdu dlouhodobé ukládání peněz nejlepší využít doplňkové penzijní spoření (DPS) i pro děti, které se teprve narodily. Potřeba je pouze rodné číslo, na které je juniorovi sjednáno.

Dlouhodobost a protiinflační odolnost. Spoření do stavebního spoření bývá rovněž dlouhodobé, avšak s jeho odolností proti inflaci (ať je jakákoliv) to není příliš často na dobré cestě.

Proč sjednat penzijko?

Pro sjednání doplňkového penzijního spoření pro dítě, které se sotva narodilo, mluví celá řada argumentů. Jde o skutečně dlouhodobý produkt, který lze po 18 letech ze třetiny vybrat, poplatky jsou na úrovni investiční platformy (oproti běžným otevřeným podílovým fondům jsou nižší o polovinu). Dynamicky nastavená investiční strategie slibuje výnos, který má vyšší šanci porazit inflaci.

Z tisícikoruny měsíčně získáte oproti stavebnímu spoření opravdu štědrý státní příspěvek. Procentně vychází státní podpora na 23 procenta z každého ročního vkladu 12 tisíc korun. U stavebního spoření je to deset procent z ročního vkladu 20 tisíc korun.

Příspěvky posílá celá rodina

Využijte finanční spoluúčast babiček a dědečků, kteří občas pošlou svému vnoučeti na přilepšenou drobný peníz. Stačí jim předat platební údaje k účtu doplňkového penzijního spoření a zvolna rostoucí bohatství sledovat online. Co opravdu pošlou prarodiče svému vnoučeti na penzijní účet, to mu zůstane. Pokud během neplnoletosti dítěte nedojde k ukončení DPS.

Při předpokládaném ročním zhodnocení 3,67 procenta a pravidelného měsíčního příspěvku tisíc korun lze po 60 letech naspořit částku 3 140 695 korun. Výsledná suma se může v průběhu doby měnit v závislosti na průměrném ročním výnosu.

Fondové investování

Volné peníze můžete dítěti zhodnocovat i prostřednictvím otevřených podílových fondů (OPF). Kladem je, že se k investovaným penězům dostanete snadněji. Oproti DPS jsou o OPF vyšší poplatky. Trochu lepší variantou jsou investiční platformy, které však umožňují investovat od 18 let.