reklama

Minimální mzda a její vlivy na podnikání

redakce dne 29. 08. 2013 - 01:00

Jak se dotkne navýšení minimální mzdy o 500 korun zaměstnavatelů jako jsou podnikatele firmy? Modelový výpočet uvnitř textu.
 

Pět set korun nejsou žádné velké peníze, můžete namítnout, tak proč tolik povyku pro nic. Zvýšení hrubé mzdy z dosavadních 8000 na 8500 korun může být pro celou řadu zaměstnavatelů problematické. Zvláště pak s výhledem pozvolného zvyšování minimální mzdy v následujících letech.

Podle údajů Českého statistického úřadu pobírá v tuzemsku minimální mzdu zhruba 90 tisíc lidí. Většinou se jedná o pracovníky v pomocných profesích, nejčastěji manuálně pracující. Z hlediska pracovního trhu je práce vykonávána těmito lidmi zaměnitelná. Jejich práci může vykonávat kdokoliv, kdo má minimální anebo žádné vzdělání. Lidově řečeno, práci uklízeče může vykonávat jak člověk, který nemá kompletní základní školu, tak i vysokoškolsky vzdělaný jedinec. Čtěte také: Minimální mzda se od roku 2015 zvýší o 700 korun

Na pracovním trhu jsou tak lidé s minimální mzdou zaměnitelní. Redakci finančního serveru investia.cz je znám takový případ, kdy osoba s vysokoškolským titulem uklízí na zkrácený úvazek.

Minimální mzda 12 000 Kč

Zvýšení minimální mzdy až na 12 tisíc hrubého v roce 2018 má potenciál k přepsání pracovní mapy.

Z pohledu levicové vlády je jasné, že zvyšování minimální mzdy, stejně tak i blaho lidí na spodní příjmové hranici je jednou z jejich hlavních priorit. Ono pravicové řičení zbraněmi, že se zvýší nezaměstnanost je na místě. Neplatí však absolutně. V ekonomice se najde celá řada firem, která propustí zaměstnance jen kvůli tomu, že se jim zkrátka nevyplatí jim za jejich práci platit vyšší minimální mzdu, ale nebude to hlavní faktor.

Chci vyšší mzdu!

Důležitějším ukazatelem bude především to, že se posune vnímání lidí. Pro snazší pochopení uveďme příklad. V podniku XYZ pracují dvě mladé ženy. Jedna z nich pracuje jako uklízečka, druhá pak jako kvalifikovaná dělnice. První z žen pobírá hrubou mzdu 8000 korun, druhá má o „dvojku“ víc. Zvýšení minimální mzdy se dotkne jen té první. U druhé ženy může nastat pocit, že by měla dostat přidáno. Jejím argumentem bude, že má odpovědnější práci. Tyto situace budou do budoucna přibývat. Zejména s rychlejším růstem minimální mzdy i na úroveň takových mezd, za které lidé běžně pracují. Dá se tak očekávat platový pohyb směrem nahoru. Vliv to bude mít i na technologické změny zaměstnavatelů. V některých případech je snazší najímat několik zaměstnanců, než investičně zasahovat do výrobního procesu, ve kterém by se zvýšil objem práce vykonávané stroji.

Problém je, že z hlediska zaměstnavatelů, jedno jestli jde o živnostníky a podnikatele, kteří zaměstnávají několik zaměstnanců až po velké firmy se stovkami zaměstnanců, dochází ke zvyšování nákladů. Na příkladu minimální mzdy jsme je zachytili do tabulky.

Zvýšení hrubé mzdy o 500 korun

Hrubá mzda 8 000 Kč 8 500 Kč
Pojistné 880 Kč 935 Kč
Základ daně 10 800 Kč 11 400 Kč
Záloha na daň 1 620 Kč 1 710 Kč
Daňová sleva celkem 2 070 Kč 2 070 Kč
Daň po uplatnění slev 0 Kč 0 Kč
Daňové zvýhodnění 0 Kč 0 Kč
Daň po daňovém zvýhodnění 0 Kč 0 Kč
Daňový bonus 0 Kč 0 Kč
Čistý příjem 7 120 Kč 7 565 Kč

Výpočet: investia.cz

Zvýšení minimální mzdy o 500 korun hrubého lze zachytit pohledem zaměstnanců, tak i zaměstnavatelů. Zatímco zaměstnanec si vydělá o 445 korun čistého více, zaměstnavatel bude muset vynaložit na zvýšenou mzdu 665 korun.