reklama

Nemovitostní fondy umožní každému investovat do realit

redakce dne 23. 10. 2013 - 00:00

Chcete si pořídit nemovitost, ale nemáte dost peněz na její zakoupení a banka vám hypotéku nedá? Možností jsou nemovitostní fondy.
 

Na tuzemském trhu lze nalézt tři nemovitostní fondy. Jmenovitě jde o ČS nemovitostní fond, který spravuje společnost Reico spadající pod Českou spořitelnu. Dále je zde fond Conseq realitní, který provozuje stejnojmenná společnost. Třetím v pořadí je fond Realita, který obhospodařuje společnost WMS.

Když na realitu nedosáhnu…

Investice do nemovitostí představují pro celou plejádu finančních poradců, investorů, správců majetku a rovněž i pro běžné klienty jednu z nejhmatatelnějších a nejpřirozenějších investic. Předmětem pořízení reality je snaha o získání výnosu plynoucího z nájmu. Navíc si na dům, byt, výrobní halu nebo zemědělský pozemek mohou sáhnout. Na akcie si lze také sáhnout, avšak pouze když jsou na kusu papíru, případně jde o výpis z majetkového účtu u obchodníka s cennými papíry.

Nemovitosti jsou mnohými investory pojímány jako ryze konzervativní investice. Z nich při splnění několika podmínek plyne výnos, který je nižší než v případě dividendových akcií. Zároveň není hodnota nemovitostí tak volatilní, jako akcie. Ty mohou v průběhu investičního cyklu představovat pomyslnou houpačku. Mít druhý byt na investici se zkrátka vyplatí každému, kdo má rád klidnější spaní a nechce se stresovat pohledem na propady grafů.

Mám dům, ale potřebuji hodně rychle peníze

Někdy nastanou pro investora horší časy a on se musí své investice do nemovitosti vzdát. V praxi to znamená prodej nemovitosti. Jenže reality jsou málo likvidní. Než získáte požadovaný obnos, může uběhnout hodně vody, případně budete muset z ceny markantně slevit. Realitu tak prodáte výrazně pod cenou. Navíc se o ni musíte během doby, kdy ji vlastníte, starat. Nejčastěji to znamená bavit se s nájemníky, inkasovat od nich nájem, pečovat o dům, zařizovat nutné opravy apod. Máte-li dům na druhém konci republiky anebo nedisponujete tolik potřebným časem a chutí o něj odpovědně pečovat, stává se pro vás držení reality spíše noční můrou.

Co však dělat v okamžiku zatoužíte-li po vlastnictví reality, avšak nemáte dostatek peněz případně vám banka nepůjčí? Možností jsou již uvedené nemovitostní fondy, které v Česku nabízejí tři investiční společnosti.

Jak fungují nemovitostní fondy

Nemovitostní fondy investují přímo do realit. Podílník, který drží podílové listy daného fondu, se tak stává faktickým spolumajitelem reality. Nemusí se o nic dalšího starat, jen zainvestuje peníze. Do nemovitostního fondu lze odkládat měsíčně částky začínající na několika stokorunách. Investice je rychle likvidní. V případě odprodání části anebo všech podílových listů, získáte velice rychle zpět investované finanční prostředky. Nemovitostní fondy musí držet pětinu kapitálu v hotovosti. To jim zaručuje tolik potřebnou likviditu, na kterou lákají investory.

Za správu fondu si jeho správce vezme zhruba jedno až dvě procenta z investované částky. Podobný rozsah mají i další investiční společnosti, které nabízejí možnost investovat do akcií, dluhopisů a dalších aktiv.