reklama

Nepodceňujte RPSN u půjček

redakce dne 13. 12. 2017 - 00:00

Při sjednávání úvěru se nespokojujte pouze se znalostí úrokové sazby. Prohlédněte si RPSN. Tato hodnota vyjadřuje skutečné náklady za čerpání půjčky.

 

Při čerpání libovolného typu úvěru je rozhodující procento skrývající se pod zkratkou RPSN. Před Vánocemi je dobré vědět, co tento pojem znamená a na co si dát nejčastěji pozor. Zvláště tehdy, honíte-li spotřebitelského úvěry a osobní půjčky na poslední chvíli.

Čtěte také: Půjčky na Ježíška aneb Připravte se na Vánoce s předstihem

Roční procentní sazba nákladů, to je RPSN. Jde o nejdůležitější parametr u půjček a v podstatě u jakéhokoliv úvěru. Představuje souhrnné číslo, za kolik si půjčíte danou sumu. V praxi platí další důležitá věc. RPSN nikdy nemůže označovat menší číslo, než kolik činí samotná úroková sazba. A to především proto, že úroková sazba je jednou z hodnot, ze které se RPSN skládá. Maximálně se může úroková sazba a RPSN rovnat.

Úroková sazba a RPSN se rovná

Pakliže se úroková sazba rovná s roční procentní sazbou nákladů, neúčtuje si poskytovatel úvěru žádné dodatečné poplatky. Peníze, které jsou předmětem půjčky, jsou pouze ty, které představují úrokovou sazbu.

Čtěte také: Jak vybrat nejlepší spotřebitelský úvěr

Vyšší RPSN než úroková sazba

Standardně je RPSN vyšší než úroková sazba. Je-li tomu tak, je s vaším úvěrem vše v nejlepším pořádku. Byť ideální situace je o bod výše.

Procentní sazba nákladů pod čarou

Do roční procentní sazby nákladů se počítají poplatky za sjednání úvěru, poplatky za vedení úvěrového účtu anebo třeba odměny pro poskytovatele půjčky za posouzení žádosti, převodu peněz, záruky anebo za pojištění. Co poskytovatel, to jiná plejáda poplatků a jejich výše.

Čtěte také: Jak rychlá je rychlá půjčka?

RPSN se běžně uvádí v obchodních podmínkách kdesi pod čarou. Je proto dobré si celou smlouvu prostudovat a zeptat se případně poskytovatele půjčky, kde přesně tuto hodnotu naleznete. Nechte si předložit i podrobný ceník poplatků. Vypustíte-li RPSN z hlavy, anebo se spolehnete pouze na uváděný úrok, a je jedno, že je sebenižší, můžete se při splácení úvěru dočkat nečekaných překvapení.

Výpočet RPSN je relativně složitý výpočet. Pro jednoduchou zpětnou vazbu je dobré spočítat hodnotu měsíční splátky a vynásobit ji počtem všech předpokládaných splátek. Od spočítané sumy odečtěte sjednávaný úvěr. Rozdíl v hodnotách jsou peníze, které zaplatíte navíc.

Příklad: Půjčka je 100 tisíc korun. Měsíční splátka činí 2500 Kč a počet měsíců je 50. Za tuto dobu zaplatíte poskytovateli úvěru 125 tisíc korun. Náklady za úvěr jsou 25 tisíc.