reklama

Nepřízeň, která odezní

redakce dne 11. 03. 2022 - 00:00

Česko nevzkvétá. Havlovská raně porevoluční fráze by se dala nyní použít. Nesmyslný válečný konflikt umocňuje zpomalení ekonomiky.

Česko, stejně jako Evropa, zažívá nepřízeň. Po letech hojnosti přichází zpomalení. V krátkém časovém sledu se sešlo vícero událostí, které se podepisují na ekonomice. Ale také na lidech. Válečný konflikt, ve kterém Rusko bezdůvodně napadlo Ukrajinu, zatěžuje celý svět.

A Ruskem začneme. Chudý stát oplývající ropou a jaderným arzenálem napadl vedle sousedící chudý stát. Velikost hrubého domácího produktu Ruska je o trochu vyšší než s poměrně menším Španělskem, které na rozdíl od svého evropsko-asijského souputníka nikoho nenapadá ani neřinčí zbraněmi.

Podle Světové banky činil v roce 2020 hrubý domácí produkt Ruska v objemu 1,483 bilionů amerických dolarů. Zmíněné Španělsko vygenerovalo HDP 1,281 bilionů USD. Pro srovnání přikládáme i HDP Česka, které ve zmíněném roce vygenerovalo 0,24 bilionu USD. A to máme oproti Rusku jen čtrnáctinu obyvatel a naše HDP je pouze sedmina Ruska. Státy těžící nerostné suroviny rostou pomaleji.

V Česku se rozšířil škodlivý narativ o pracovní síle z řad válečných uprchlíků. Zatímco povolávání mužů na frontu je pochopitelné, konverze přicházejících žen na pracovní sílu je mylná. Přicházející ženy s dětmi mají status válečných uprchlíků. Jejich motivace není ekonomická.

Přichází stagflace?

Podle dat Českého statistického úřadu dosáhla v únoru inflace na 11,1 procenta. V Česku se začíná mluvit o stagflaci. Standardní stagflace je ovlivněna rostoucí inflací a nezaměstnaností. Zatímco podmínka inflace splněna je, nezaměstnanost je na nízkých hodnotách.

S rostoucí inflací se v médiích objevují tipy, kam investovat peníze. Mluví se o zlatu, které určitě nelze považovat za klidný přístav. Už jen z jeho spekulativní povahy, kdy nepřináší žádný úrok. A výnos je pouze iluzorní stojící za psychologií trhu. Když se hodně nakupuje, roste cena. Podoba s tulipánovými cibulkami 17. století v Nizozemsku je nabíledni.

Kam s penězi?

I nyní lze doporučit investování do akciových indexů a podílových fondů. Byť hodnota podkladových aktiv – akcií – klesá, nebude tomu navěky. Svoje trvalé příkazy nerušte, ani nesnižujte výše plateb. Nyní nakupujete se slevou. Až se začne ekonomice dařit, příjemně pocítíte efekt nižších cen akcií.

Schválení státního rozpočtu

Vláda schválila státní rozpočet. Letošní schodek dosáhne 280 miliard korun. I přes nalezení úspor (i trochu za pomoci kreativního účetnictví) se podařilo dostat schodek pod 300 miliard korun.

Neodpustíme si poznámku, že kdyby občanští demokraté na závěr roku 2020 nehlasovali pro zrušení superhrubé mzdy, mohl letošní rozpočet být klidně pod 200 miliard. A také by s vyšší pravděpodobností byla inflace nižší. Možná jednociferná začínající (sic!) devítkou.

Rostoucí ceny pohonných hmot

Česko zachvátila panika cenotvorby benzínu a nafty. Ačkoliv mají obě české rafinérie ropy na týden dopředu (standardní rezerva pro plynulou výrobu) a stát má ve svých hmotných rezervách ropu na dalších 94 dnů, na trhu dochází k významným nárůstům cen pohonných hmot.

Rok 2022 vypadá díky válce na Východě Evropy temně. Bez ní by šlo o přirozený výkyv hospodářského cyklu, který časem bez větších následků odezní.