reklama

Komentář: Ostře doleva a zvýšit penze!

redakce dne 28. 03. 2018 - 00:00

Aktuální navyšování penzí má svůj pragmatický základ. Nejde ani tak o přilepšení lidem v důchodovém věku, jako o získání jejich hlasů.

Předčasné volby jsou jednou z možností, které nás mohou v letošním roce čekat. Proč se na ně nepřipravit už nyní a hlavně, zaplatí za ně všichni.

Přečtěte si příspěvek o valorizaci důchodů na rok 2020.

Ačkoliv se současná a zřejmě i dočasná ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová růžolí tím, že jde o nejvyšší zvýšení důchodů za posledních 20 let, nejde o nijak záslužný čin. Důchody bude muset někdo zaplatit.

Babiš 2017: Na důchody nedám ani vindru

Nezvyklá je i nynější politická situace, kdy jsou ve hře předčasné podzimní volby a tak se důchodová agenda musela přesunout na jaro. Nynější velký propagátor navyšování důchodů Andrej Babiš rozdává penze plnými hrstmi. Před pár lety se coby ministr financí cukal i při daleko nižších valorizacích. Na povrchu se změnila Andrejova role v politice, pod povrchem jde o změnu stragicky marketingovou vycházející vstříc voličům.

Babiš 2018: Důchody vyšší o 32 miliard

Mezi roky 2013 až 2017 se straně ANO změnili voliči. Před pěti lety dominantní skupina voličů z pravého spektra byla nahrazena voliči z levého. Potřeby mladších voličů ustoupili potřebám starších. A protože starší voliči jsou disciplinovanější než mladí (míněno jejich přístupem chodit k volbám a volit), je důraz na zvyšování důchodů na místě.

V minulém roce vygeneroval průběžný důchodový systém přebytek o zhruba jedné miliardy korun. Na příští rok se počítá zatnout do důchodu sekeru nejméně za 30 miliard. Ona sekera bude generovat každoročně okolo 30 miliard korun nového dluhu. A to nepočítáme náklady na dluhovou službu, které u tak velké částky budou rovněž v miliardách, byť půjde jen o jednotky.

Babiš 2019: I v roce 2020 budou důchody růst

Valorizace penzí nastartovaná v letošním roce bude pokračovat i v roce 2020. Předseda vlády Andrej Babiš navýší důchody nejméně o dalších 900 korun. Zároveň připravuje důchodovou reformu, která podle předběžných informací z médií bude zaměřena zejména na jeho stávající i potenciální voliče. Mezi uvažované nápady patří například zásluhovost podle počtu vychovaných dětí apod.

Komentář: Důchodové nespravedlivosti: Došlápneme si na bezdětné!

Podobný hazard s valorizací zde dlouho nebyl. To vše navíc kvůli pár letům v politice. Každá následující vláda, která se bude v budoucnu snažit o snížení plánované valorizace v příštím roce, bude vystavena k rozzuřeným náladům části obyvatel – nejméně čtyřmilionové mase, která důchody pobírá, anebo je v předdůchodovém věku.

Babiš 2020: Šest tisíc pro každého důchodce

Jako újmu za uzavření ekonomiky se kabinet Andreje Babiše rozhodl přidat seniorům jednorázově šest tisíc korun. Předtím následovala mediální přestřelka ohledně samotné výši. Zda to bude tisíc nebo pět. Finální částka je 6000 korun a dostalo se jí označení rouškovné. To penzisté dostanou k Vánocům 2020. a také jako poděkování za jejich volební aktivitu v krajských a senátních volbách. Sekera? Jenom 18 miliard korun.

Čtěte také: Rouškovné pro důchodce

Ne valorizace, nýbrž osobní rezervy

Stát by měl lidem spíše začít pomalu sdělovat, že poměr důchodů oproti mzdám se bude v dalších dvou dekádách snižovat. A každá odpovědná osoba by se měla začít na podzim života připravit i tím, že se pokusí naspořit dostatečnou rezervu. Tím bude vyrovnávat pokles důchodů a udrží si přijatelnou životní úroveň. Plánovaná valorizace na rok 2019 moc lidí nepřesvědčí, že by se měli na důchody připravit i po své vlastní ose.