reklama

Pasivní příjem

redakce dne 24. 04. 2020 - 00:00

Uvěřit na pasivní příjem je podobné, jako věřit na čerty a vodníky. Krásná pohádka pro ty, kteří nechtějí vyrůst.

Celé generace finančních poradců nedají dopustit na spisovatele Roberta T. Kiyosakiho, který ve své knize Bohatý táta, chudý táta popisuje, jak si vytvořit pasivní příjem. Pakliže jste tuto knihu nečetli, o nic důležitého jste nepřišli. V pasivním příjmu nevidíme odpověď na bezstarostný život v zahálce, spíše dodatečný zdroj příjmu, jehož prostřednictvím snížíte závislost na svém zaměstnání nebo podnikání.

Čtěte také: Mýty o pasivním příjmu

Aktivní aktivity

Chcete-li se dobrat k pasivnímu příjmu, musíte před jeho dosažením vygenerovat plno úsilí. A ani tehdy, kdy si opatříte zdroj pasivního příjmu, nelze usnout na vavřínech. O pasivní příjem je třeba se starat. Zejména pečovat o jeho podkladové aktivum, z něhož vám příjem plyne. Ukážeme si to na třech typických příkladech, na kterých se běžně ilustrují výhody pasivního příjmu.

Pronájem nemovitosti

Standardním pasivním příjmem je pronajímání nemovitosti, z níž získáváte nájem. Abyste získali finanční zdroje z pronájmu, musíte realitu vlastnit. Buďto ji získáte relativně snadným způsobem – třeba dědictvím, anebo se o ní tvrdě zasloužíte. Prostě si jí koupíte za volné peníze. Jedno, zda jste si na nemovitost v průběhu času ušetřili anebo jste si na její pořízení vzali hypotéku.

Čtěte také: Jak vypadá ideální investiční byt?

Hlouběji se zaměříme na příjmy plynoucí z pronájmu bytu, na který máte hypotéku. Investiční byt není pro čtenáře a čtenářky finančního serveru investia.cz žádnou novinkou. Při hypotéčním spolufinancování pořízení bytu bychom plynoucí příjmy z nájmu neoznačovali jako pasivní. Odporuje to výchozí tezi, ve které je pasivní příjem oddělený od jakékoliv související aktivity. V tomto případě musíte stále vynakládat úsilí, abyste mohli řádně splácet hypotéku. Příjmy na splátky úvěru lze získávat z pronájmu, anebo když nájemné nepokryje splátku, tak dodatečnými zdroji. Kdyby se vám podařilo pokrýt hypotéční splátky zcela příjmy z pronájmu, nedá se to označit za pasivní zdroj peněz, neboť finanční prostředky nejdou vám, nýbrž na splácení jistiny.

Čtěte také: Pronájem bytu nepodceňujte

Akcie

U akcií je pasivní příjem reálnější než u nemovitostí. Budoucími příjmy plynoucí z přijatých dividend budujete pozvolna aktivum pasivního příjmu. Rovněž nemusíte vynakládat větší objem peněz na začátku, případně se zadlužovat jako je tomu u nemovitosti pořízené na hypotéční úvěr. Stejně jako u bytu, tak i při nákupech akcií, budete dlouhodobě vytvářet aktivum, ze kterého vám jednoho dne poplynou pasivní příjmy.

Čtěte také: Výnosy z milionu: Nájem a dividendy

E-bookový infotainment

Oproti předchozím způsobům není nutné u e-booku vytvářet zdroj pasivního příjmu prostřednictvím investic. Stačí jen vynaložit úsilí k napsání a propagace e-booku. E-bookový infontaiment spočívá v napsání knihy, e-booku, a jeho vydání online. Nejčastěji jde o standardní pdf soubor, který je zalomený jako kniha a svým rozsahem tomu i odpovídá. Příjmy plynoucí z jeho prodeje spadají do kategorie pasivních.

Abyste se tímto způsobem uživili, musíte být buďto známí (alespoň ve své cílové skupině či komunitě). Vejít ve známost není otázka jednoho dne, ale dlouhodobějšího budování image. Anebo vytvořit skutečně unikátní e-book, což půjde v dnešní postmoderní době horko těžko. Originální nápad nestačí. Případně se spojíte větším a známějším subjektem, třeba nakladatelstvím, a necháte vše na něm.

Z tohoto krátkého přehledu je patrné, že e-bookový infotainment je ve skutečnosti zřejmě nejtěžší disciplínou vedoucí k pasivnímu příjmu. Přesto je oblíbený především pro nízké vstupní náklady.

Do podobného myšlenkového okruhu, jako jsou e-booky, spadá například reklama na webu. Pro co nejvyšší příjmy plynoucí z reklamy je nutné se o webové stránky, na kterých je umístěná reklama, průběžně starat.