reklama

Podvody s platebními kartami páchají často příbuzní

redakce dne 08. 02. 2012 - 13:28

Výběr hotovosti z bankomatu nebo platby na internetu patří mezi nejčastější činnosti vlastníků platebních karet a nejen jich. Podle interního výzkumu Home Credit přibývá podvodů, kdy rodinní příslušníci neoprávněně používali karty členů domácnosti.

Často dochází k tomu, že potomci již nekradou drobné v peněženkách svých rodičů, ale své útraty hradí prostřednictvím debetních či kreditních karet rodičů. Škody tak mnohdy vystoupají do tisícových a desetitisícových řádů. Čtěte také: Platební karty lze snadno zneužít

Peníze však prostřednictvím platebních karet neberou jen děti. „Straky“ se často rekrutují i z partnerů nebo sourozenců. Na podvodníky se většinou nepřijde přímo, ale tak, že poškozený vznese reklamaci společnosti provozující karty a ta provede šetření.

Při řešení reklamace kontaktujeme obchodníka, u kterého měla proběhnout neoprávněná transakce. Zjišťujeme, zda se platba opravdu uskutečnila, v jakém čase a další podrobnosti. Často nakonec přijdeme na to, že někdo tajně zaplatil kartou svého blízkého příbuzného, řekla Kateřina Bednářová z oddělení karet Home Creditu. V minulém roce prý zaznamenali celkem pět reklamací při neoprávněné manipulaci kartou přesahujících 20 tisíc korun.