reklama

Předsudek v pojišťovnictví: Muž živitel a manželka na mateřské

redakce dne 18. 02. 2013 - 00:00

Hojně používaný příklad, kterým poradci argumentují, se začíná vyčerpávat. Nezohledňuje matky živitelky vychovávající potomky.
 

V České republice se dospělá populace dělí na dvě stejně velké skupiny. Jedna z nich má sjednané životní pojištění, druhá nikoliv. Mezi důvody těch, kteří si životní pojištění nesjednali, patří především pochybnosti, jestli pojistka je a jejich rodinu ochrání před nepřízní osudu.

Kdo by se měl pojistit?

Pojistit by se měl nechat každý, na kom je někdo existenčně závislý. Často omílaným příkladem je ženatý třicátník s manželkou na mateřské dovolené. Toto klišé je do nebe volající, ale zachycuje nejčastější a zřejmě i ten nejdůležitější důvod pro sjednání pojistky. Argumenty pro jsou zjevné na první pohled. Muž živitel v případě své smrti zanechá po sobě pojistku, ze které poté jeho manželka snadněji spolu s dětmi vyžije.

Je s podivem, že se nikdo nepozastavil nad tím, že i žena na mateřské nebo rodičovské dovolené, by měla být rovněž pojištěna. Její příjem z rodičovského příspěvku sice nepatří mezi astronomický, ale kdyby zemřela ona, muž přijde o blízkou osobu a zároveň bude muset zajistit potomkům náhradní péči. Ta ho může vyjít hodně draho.

Jak nastavit pojistku

Nastavení výše pojistného plnění jde ruku v ruce s tím, jak vysoké pojistné chcete platit. Mělo by být v souladu s vaším příjmem a požadovaným plněním. Máte-li příjmy nízké a sen o vysoké pojistce, možné to je, ale těžko splnitelné z hlediska hrazeného pojistného. Opačný extrém, tj. kdy máte vysoké příjmy, avšak se pojistíte na malé částky, také není to pravé ořechové.

Máte-li například hypoteční úvěr, mělo by být pojistné plnění navýšeno o dosud nesplacenou část dluhu.

Stanovení pojistného plnění, které bude vycházet z vašich příjmů a současně nezatíží vaši peněženku, by mělo být zhruba následující. Obecně se doporučuje stanovit pojistné plnění na dvojnásobek až pětinásobek vašeho průměrného čistého ročního příjmu. Máte-li například čistý plat 25 tisíc korun, měla by pojistka sjednaná na krytí smrti pokrýt částku v rozmezí 600 000 Kč až 1,5 milionu korun.

Podobně by měly postupovat ženy, které žijí v partnerském nebo manželském vztahu, avšak zůstaly s juniorem doma. Pojistné plnění by mělo být ve stejném rozmezí jako výše a vztahovat se na příjem, který pobírala žena před porodem.