reklama

Proč Číně nepatří budoucnost a nikdy nepředstihne USA a Evropu?

redakce dne 28. 04. 2011 - 00:00

Posledních několik let se vedou doslova plamenné diskuse o tom, že Čína bude jednou dominovat celému světu. Předstihne i takové giganty jako jsou Spojené státy a Evropská unie. Není však důvod k obavám, Čína se supervelmocí jen tak nestane.

Pověstná čtyřka zemí skrývající se za zkratkou BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) má mnoho společného. Jsou to země na začátku ekonomického růstu, ale také do určité míry závislých na ostatních státech. Jde především o Rusko, které vyváží ropu a zemní plyn a Čínu, která naopak skupuje veškeré myslitelné komodity. Čínský hospodářský zázrak započal teprve před několika desetiletími a od té doby nepřestává udivovat svět. Jenže to je asi tak všechno. Čína zkrátka nemá na to, aby se stala globálním hegemonem, jako je tomu u Spojených států severoamerických. Vždy bude hrát druhé housle a stát v pozadí. Čtěte více: BRIC: Brazílie jako jistota pětiprocentního růstu

Hrubý domácí produkt a jeho nepřesné interpretování

Čínský hrubý domácí produkt je obdivuhodný. V loňském roce tato hodnota činila 9,85 bilionu dolarů. Čínská lidová republika tak v celosvětovém srovnání obsadila třetí příčku. První byla Evropská unie s výkonem 14,89 bilionu dolarů a USA s 14,72 biliony dolarů. Čínský problém však spočívá v zanedbatelném vnitřním trhu. Země Evropské unie nebo USA se podílejí na čínském rychlém růstu HDP a přílivu kapitálu.

Navíc země Evropské unie a USA mají lehce přes 800 milionů obyvatel, kteří žijí v relativním blahobytu. I když je v obou uskupeních řada chudých lidí nebo lidí na okraji společnosti, jde stále jen o desítky milionů obyvatel. Číňanů, kteří žijí doslova ze dne na den v bídných podmínkách, je okolo 300 milionů. Stejný počet obyvatel Číny žije v blahobytu a dostatku, který známe i u nás. Zbylých asi 700 milionů Číňanů se nachází mezi střední třídou a chudými lidmi. I když je miliarda lidí opravdová masa, Čínu příliš nespasí. Nemají peníze, vzdělání, navíc žijí v komunistickém režimu, který jim příliš příležitostí také nenabídne.

Naopak Evropané a Američané mají dobré vzdělání, kvalitní zdravotnictví a žijí v poměrech, o kterých se Číňanům ani nesní. Navíc Čína se potýká s problémy, které ještě před několika lety neznala. Její pracovní síla začíná být drahá a plno firem, pro které je Čína jen jednou velkou montovnou, se začíná poohlížet po zemích jako je Vietnam nebo Kambodža. Ostatně západní společnosti počítají s modelem jedna plus jedna. Jde o princip, kdy by byla v Číně z jakéhokoliv důvodu přerušena výroba, přesunou své výrobní závody do jiné asijské země. Čtěte více: BRICS aneb Co nabízí Jihoafrická republika investorům?

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Bohužel

Jestliže jste dočetli až sem, tak jste jistě nabyli dojmu, že Číně příliš nefandíme. Máme rádi volnou soutěž a trh. Cokoliv, co řídí vláda nebo podléhá zbytečným regulacím, nemáme rádi. Právě o regulacích je celý čínský hospodářský zázrak. Čínská vláda se angažuje v takových sektorech ekonomiky, o jakých se ani v sociální Evropě nikomu ani nesní. Komunistická strana podporuje výstavbu a zakládá velká města, ve kterých nikdo nechce žít. A jak známo, stavebnictví je právě pro ekonomiku jedním z hlavních motorů. Nastane kolaps, až dojde k zastavení dotované výstavby? Na tuto otázku odpovídat nebudeme. Zatím.