reklama

Proč mít papírové peníze

redakce dne 27. 09. 2019 - 00:00

Bezhotovostní platby dávají placení papírovými penězi na frak. Přesto je dobré mít v oběhu bankovky a mince.

Čtěte také: Peníze jako důležitá komodita

V bezhotovostní ekonomice se provádějí platby ve zlomku vteřiny. Obchodníci se nemusí zabývat hotovými penězi, zákazníky netíží v jejich portmonce nadbytečné mince a bankovky nízké nominální hodnoty. Všichni využívají při placení platební karty, mobilní telefony, chytré náramky. Pokrokoví technologičtí revolucionáři si do prstů nechávají implantovat čipy pro ještě rychlejší placení. Už nikdy nezapomenou kreditku doma.

Ticho a tma

Jenže elektronická hotovost je závislá na jedné surovině – elektřině. Bez ní se nerozpípají platební terminály, nezačnou pracovat servery zpracovávající data a nebude fungovat ani transfer dat. Peníze v bankách na účtech přestanou existovat. Dlouhodobý blackout neboli fatální výpadek elektrické energie patří prozatím do žánru sci-fi a dystopie. Je dobré mít na mysli i tuto pohromu. Přihodit se může kdykoliv, třeba teď anebo když právě platíte kartou nebo mobilem za týdenní nákup v supermarketu.

Čtěte také: Jak na peníze bokem

Přesto není výpadek elektrické energie jedinou hrozbou. Plíživější a děsivější je absolutní přehled několika málo vlivných korporací a jednotlivců nad našimi peněženkami. A potažmo i životy.

Dokonalý přehled ve váš neprospěch

Libovolná platba provedená elektronicky je dohledatelná. Dokážeme si představit, že třeba při čerpání zdravotnické péče se bude zdravotní pojišťovna zajímat o vaši minulost. Namísto lékařské zprávy si vyžádá od vaší banky soubor dat vašich plateb za posledních 20, 30 nebo 40 let. Na základě patřičného klíče zjistí, zda jste žili zodpovědně a zdravě, anebo hřešili dnem i nocí. Podle množství zakoupeného alkoholu, cigaret, sladkostí, sycených nápojů, tučných a masných jídel si pojišťovna udělá obraz, zda a jakou péči vám dopřeje.

Čtěte také: Bezkontaktní platební karty dobývají Česko

Tady už začíná přituhovat. Velký bratr vás bez přestání sleduje. A to jste dosud se svými penězi neudělali nic nelegálního.

Když zašustí papírová obálka

Peníze dokáží vyřešit takřka jakoukoliv nesnáz. Umně naplněná obálka bankovkami je stále dobrým řešením v krizových situací. Zkuste si někoho uplatit pomocí platební karty. Určitě nepochodíte. Dokážete si představit, že by vám korumpovaná osoba vystavila ještě účtenku a kontrolní kód pro EET? A co teprve úhrada za vyloženě nelegální statky a služby – zbraně, drogy, prostituce – je úsměvné si myslet, že kdejaký dealer nebo společnice budou vybaveni terminálem pro příjem bezhotovostních plateb.

Čtěte také: Práce nebo peníze?

Zbavovat se fyzických peněz je nerozum. Dokonce v Rakousku chtějí vnést do ústavy právo na papírové peníze.