reklama

Projev předsedy vlády Petra Fialy

redakce dne 23. 09. 2022 - 00:00

Třetí projev předsedy vlády Petra Fialy se týkal zastropování cen energií, deštníku proti drahotě a apelu k úsporám.

Předseda vlády Petr Fiala ve svém letošním třetím projevu mluvil především o zastropování cen energií, deštníku pro drahotě a naplnění plynových zásobníků.

Zastropování cen energií

Zastropování cen energií se týká především domácností, ale také živnostníků, malých a středních firem. Příznivějších cen využijí i poskytovatelé veřejných služeb, mezi které v Česku patří především školy, nemocnice, domovy důchodců nebo sociální ústavy. Blíže nespecifikovanou pomoc vláda přislíbila velkým firmám mající energeticky náročné provozy. Do letoška investičně opomíjené téma snižování energetické náročnosti se ve firemním a korporátním prostředí dostává do popředí.

Předseda vlády Petr Fiala zopakoval i cíl Ruska, které chce ekonomicky poškodit Evropu a Západ obecně. Stejně jako poškodit důvěru obyvatel v demokracii. Zatímco na Ukrajině volí zbraně, ve zbytku světa si vybral energie - ropu a plyn, jejichž je Ruská federace významným světovým producentem a vývozcem.

Plošné zastropování cen energií vyjde státní rozpočet na více než sto miliardami korun. Dodatečné finanční zdroje chce vláda zajistit mimořádnou daní a příjmem zvýšené dividendy ze státních firem jako je například ČEZ. Přesto peníze stačit nebudou a stát si bude muset na podporu svých občanů půjčit. Účet za pomoc se proto projeví až v následujících letech.

Deštník proti drahotě

Ve druhé části sedminutového projevu vyzval premiér Fiala, aby lidé neváhali využít sociální program Deštník proti drahotě. Tato cílená pomoc je vyvolaná rostoucími cenami energie a životních nákladů. Nepříjemné důsledky se projeví do života řady lidí, kteří by se bez státní pomoci dostali do nepříjemné a složité ekonomické situace.

Odpovědnost za úsporné chování

Fiala zároveň vyzval širokou veřejnost, aby i přes masivní zastropování a plné zásobníky plynu odpovědně nakládali s energiemi. Výzva se týkala dodatečných úspor a přinejmenším neplýtvání s nimi.