reklama

Randění a hypotéka

redakce dne 08. 04. 2020 - 00:00

Randění s sebou nese mnohé dotazy na protějšek. Nejeden muž nebo žena přemýšlí, jak se vhodně zeptat toho druhého na jeho finanční situaci.

Znalost finanční situace partnerů v začínajícím vztahu je pro oba ve dvojici krajně zajímavá. Nabízí se jedna spolehlivá taktika, jak na to.

Kolik bereš?

Otázka Kolik bereš? je sice rychlá, ale nikterak nevypovídá o finanční situaci dotazované(ho). Navíc nezohledňuje, že na začátku vztahu si nejeden z páru trochu vymýšlí. Přeci jen atraktivita se prokazuje libovolně. Nadupaná kára na čtyřech kolech může být půjčená anebo jí schází pár dnů do nuceného prodeje jejího majitele (nebo majitelky).

Ani výše mzdy nic neznamená. Příjemce může peníze utratit na počkání. Úprk před hýřilem je pochopitelný, stejně jako před chorobným kolenovrtem.

Finanční obrázek po třech setkáních

Jakou získáte představu o finančním zázemí protějšku po třech setkáních? Budete-li se držet pravidla, že nelže? Přinese vám na zlatém podnosu detailní průřez jeho financemi? Odtajní mzdu, dosavadní úspory, majetkové poměry? V Česku je výše mzdy často tabu i mezi kolegy, respektive mezi širší rodinou. Na podobně těžkopádný výslech raději zapomeňte.

Existuje jedna neotřelá varianta pro získání alespoň rámcové představy o finanční situaci dotyčné osoby. Zeptejte se své drahé polovičky na hypotéku.

Hypotéka nad zlato

Skvělou otázkou, kterou klidně můžete položit ještě během počátečního psaní na Tindru či jiné internetové seznamce, je dotaz na hypotéku. Nenápadný dotaz v sobě nese celou řadu uspokojivých odpovědí.

Pro získání hypotečního úvěru procházíte bankovním skóringem. Posuzující banka vychází z výše požadovaného úvěru, vašich příjmů, dosavadních úspor, zabývá se i vaší kreditní minulostí, zohledňuje i vaši profesi a obor. Na konci celého procesu hypotéku buďto získáte anebo také ne.

Informace o aktuálně splácené hypotéce patří mezi klady. Upřesnění délky splatnosti hypotéky, jak dlouho dotyčné nebo dotyčnému chybí do splacení úvěru, je rovněž dobrá. Informací nad zlato je výše měsíční splátky.

Ohypotékovaný protějšek vám toho sdělí o sobě více i jen letmou zmínkou o svém hypotečním úvěru.

Podle pravidel České národní banky musí maximální souhrnné náklady na bydlení dosahovat 45 procent čisté měsíční mzdy. Získané číslo stačí jen vynásobit dvěma a hrubá představa o mzdě protějšku je na světě. Do nákladů na bydlení patří kromě hypotéky i její úroky, životní pojištění, platby za utility (energie, voda, plyn) a všudypřítomný fond oprav, nachází-li se nemovitost v bytovém domě.

Ne každá hypotéka se blyští

Určitě z jistě pyšného majitele (majitelky) hypotéky vytáhněte, co úvěrem financuje. Zda byt, ve kterém se nyní nacházíte, chatu anebo třeba stavební pozemek. Zbystřete, zmíní-li se vaše potenciální druhá polovička o americké hypotéce. Ve splácení tohoto úvěru máte jistotu, že je dotyčný majitelem reality. Ptejte se po účelu splácení americké hypotéky. Může jít třeba o financování rekonstrukce, na které úvěr ze stavebního spoření nestačil. Případně dotyčný stavební spoření neměl.

Smutnou realitou bývá, že se americká hypotéka používá na splácení předchozích nahromaděných dluhů. To v případech, kdy nepomůže konsolidace úvěrů. Vadí-li vám spotřebitelské půjčky na cokoliv, neváhejte použít nohy a ze začínajícího vztahu vezměte roha.