reklama

Přichází „škubání“: Vláda rozdá stovky miliard

redakce dne 06. 05. 2020 - 00:00

Letos může v novodobé vzniknout největší schodek státního rozpočtu. Hravě překoná i ten Kalouskův z roku 2009.

Škubání zná velice dobře literární postava skrblivého hraběte Františka Kostky z Kostky z české knižní série Aristokratka od spisovatele Evžena Bočka. Škubáním se v knize označuje výplata mezd Kostkových zaměstnanců – věčné opilé hospodyně Anežky Tiché, hypochondrického zahradníka Krásy a kastelána Josefa, který nesnáší návštěvníky a přezdívá jim mufloni.

Nyní podobné škubání přichází na celou českou společnost. Vláda rozhodla, že bude sanovat ekonomiku nejméně 300 miliardami korun. Zatím největší schodek státního rozpočtu byl ve výši 192,4 miliardy korun za rok 2009, kdy ho v době tehdejší krize vytvořil ministr financí Miroslav Kalousek v tehdejší Topolánkově vládě.

Čtěte také: Státní rozpočet může být do roka v plusu, politikům chybí odvaha

Samostatné škubání státu se nedaří příliš naplňovat, stát se ošívá, aby nemusel moc platit. A stále zůstává u slibů navíc lemovaných složitými pravidly. Místo jednoduchosti se žadatelé z řad živnostníků, ale také majitelů a manažerů malých a středních firem musejí doslova prokousat složitými formuláři. Přičemž vyčleněná státní pomoc je spíše v nedohlednu, než aby stát posílal miliardy potřebným. A když už peníze stát pošle, následují kontroly.

Živnostníci dostávají 25 tisíc korun

Vláda pro osoby samostatně výdělečně činné připravila tzv. pětadvacítku, čili 25 tisíc korun, které živnostníkům mají kompenzovat vzniklé ztráty z generálního vládního nařízení o zavření jejich provozoven a živnostníků z důvodu nouzového stavu.

Čtěte také: Rozdíl mezi zaměstnancem a živnostníkem

Covid I., II. a III. pro SME

Pro malé a střední firmy je určena podpora z programů Covid, které jsou značeny římskými číslicemi. Za sebou máme první dvě kola Covid I. a Covid II., před sebou Covid III. V něm se má rozdat potřebným nejdříve 20, později až 40 miliard korun. Oproti jedničce a dvojce je to skutečně více, neb u předchozích dvou programů nedosáhla souhrnná částka ani deseti miliard. Přesto se finanční zdroje postupně navyšovaly.

Covidy připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Žádosti o podporu přijímá, vyhodnocuje a rozesílá Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) spolu s dalšími partnery.

Vlastní program podpory má i Praha, a to pod názvem Covid Praha, ve kterém je připraveno 600 milionů korun. Ostrava rozdá OSVČ a malým a středním firmám rovných sto milionů korun. Menší města cílené podpory nemají. Podnikatelům odpouštějí placení nájemného s obcemi vlastněných nebytových prostor, mají-li v nich provozovnu. Případně obce umožňují odložení nájmu.

Jako bonus připravil stát pro všechny úspěšné příjemce podpory dobrozdání, že nebudou v budoucnosti nárokovat žádné další kompenzace.