reklama

Smíření s inflací

redakce dne 15. 04. 2022 - 00:00

Meziroční výše inflace atakovala v únoru 11,1 procenta. Meziročně inflace vzrostla o 10,4procentního bodu. Nastal nejvyšší čas dojít ke smíření, že výnosy nepokryjí inflaci.

V dobách nízké inflace, kdy Česká národní banka cílí na dvě procenta, je dosažení kladného výnosu (po odečtení vlivu inflace, poplatků a daní) relativně snadná věc. Stačí vhodně namíchat aktiva ve finančním majetku.

Jakmile se inflace dostane nad běžné výnosy, začíná být složitější získat odpovídající výnos. Než jít do nepřiměřeného rizika, je lepší, se smířit s reálnou ztrátou pramenící ze znehodnocení úspor. Tvrdé a nemilosrdné konstatování. V redakci finančního serveru investia.cz se kloníme ke ztrátě části hodnoty finančního majetku vlivem inflace než ztráty části finančních prostředků vlivem špatného rozhodnutí a zainvestování.

 

Co dělat, aby ztráta byla co nejnižší?

Abyste snížili svou ztrátu, lze podniknout následující opatření. Nejjednodušší jsou dvě – začít více investovat, druhým tipem je přesun finanční rezervy na lépe úročený spořící účet nebo termínovaný vklad.

Navýšené investice vychází z prostého faktu, že podkladová aktiva vykazují trend poklesu, který se v budoucnosti (nebudeme spekulovat, zda obrat nastane dříve či později) opět dostane do své rostoucí fáze. Tím se ztráty z inflace odmažou. Pakliže jste investovali více, například dvojnásobně než dosud, zvyšujete pravděpodobnost budoucího nadinflačního výnosu.

Při přesunu peněz na lépe úročený depozitní produkt se bavíme o snížení ztráty v jednotkách procent. Při 11procentní inflaci se aktuálně nejlépe úročené spořící účty a termínované vklady pohybují okolo tří procent ročně. Ztrátě se nevyhnete, přesto ji alespoň mírně snížíte. A můžete mít dobrý pocit, že jste pro své peníze udělali maximum možného.

 

Investiční revize

Rostoucí inflace má kladný efekt na revizi dosavadního investování. Pro začátečníky, nebo pro ty, kteří se k investování z libovolného důvodu nedostali, může jít o vítané „popostrčení a rozhoupání“. Stačilo jemně šťouchnout, aby se probudil zájem o zhodnocení finančních prostředků.

Hrozivě vypadající inflace má své vítěze – každého, kdo se osmělí a začne s investováním. Případně zvýšit investice oproti spoření.