reklama

Spoření jako stav mysli

redakce dne 06. 08. 2021 - 00:00

Mít harmonicky vyvážené finanční rezervy je možné díky vyrovnané mysli.

Lidová moudrost praví, že pro spoření je nutné dosahovat vyšších příjmů než výdajů. Abyste dokázali dojít k tomuto ideálnímu stavu, určitě se neobejdete bez vyladění výdajů. Nejvýraznější dovedností pro spoření je vhodné nastavení mysli.

Pro dosažení úspěchů a cílů ve spoření je zapotřebí odříkání a zvažování, co si nekoupit. Utracené peníze už nazpět nezískáte.

Máte vyšší příjmy než výdaje?

Než se pustíte do jakékoliv následující aktivity, zamyslete se, zda jste schopni z každé výplaty ušetřit peníze. A jak vysoká je to suma? Je to pár procent z vašich příjmů anebo třeba polovina? Na absolutních číslech v korunách příliš nezáleží. Pro teoretické cvičení je dobré pracovat s procentním vyjádřením.

Čtěte také: Dilema: Spořit nebo zvyšovat příjmy?

Procenta jsou spolehlivým dlouhodobým indikátorem. Zejména tehdy, když vám příjmy pozvolna rostou, ale výdaje se takřka nezvyšují. Tento stav dosáhnete třeba při splácení hypotéky anebo při bydlení ve vlastním. Náklady na bydlení se zvyšují pomaleji, než vám rostou příjmy.

Čeká vás boj s nepotřebnými malými výdaji, které na vás dennodenně číhají. Jakmile si uvědomíte, čemu se máte bránit, bude boj proti rozhazování efektivnější.

V opačném případě, kdy máte výdaje vyšší, než příjmy anebo máte rozptyl mezi příjmy a výdaji pravidelně v několikaprocentním pásmu, si přečtěte článek jak na zbytné a zbytečné výdaje. Udělejte si domácí finanční inventuru a podívejte se, kde vám nadbytečně utíkají volné peníze. Zlozvyky se netýkají jen vlastností, nýbrž i marnotratnosti a zbytečných nákupů.

Spořím, protože chci!

Nejvhodnější motivace pro spoření (ale klidně i investování) je, že prostě chcete. A baví vás to. Spoření máte jako příjemný koníček, kdy vám nic podstatného nechybí a trochu omezení snesete. Proč denně pít v restauraci dvě piva po práci anebo si každý den kupovat velkou zmrzlinu?

Čtěte také: Jak se vyhnout přežívání od výplaty k výplatě

Jakmile se naučíte pravidelně odkládat libovolně vysokou sumu – nejlépe veškerou nepotřebnou hotovost – dosáhnete ideálu. Nedělejte si těžkou hlavu, když vám občas nevyjde uspořit požadované procento z vašich příjmů. Kýžený efekt přijde až po delší době.

Když tohle všechno dodržíte, máte nakročeno k dlouhodobému budování úspor a finanční rezervě.