reklama

Staré české bankovky 1918 až 1938

redakce dne 24. 05. 2011 - 12:23

Prohlédněte si staré české bankovky v naší obrazové galerii. Staré peníze v sobě mají zvláštní kouzlo. V současné době můžete shlédnout na desítku bankovek od roku 1918 až do roku 1938. U každé staré bankovky je krátký popis, který informuje o daném platidle.

Staré peníze v sobě ukrývají nádech zašlé slávy a romantiky. Na krásných bankovkách jsou vyobrazené tehdejší dobové motivy. Přinášíme vám zachycení staré krásy peněz, kterými platili generace našich pradědečku a prababiček.

Podívejte se, jaké osobnosti byly anebo jsou na českých bankovkách.

Období první republiky, tedy let 1918 až 1938, je pro Českou republiku významné. V této době se formovala první vláda, vytvářely nové republikové zákony a ústava. Rovněž se pomalu zapomínalo na téměř čtyři století trvající nadvládu Habsburské monarchie. Ta na území českých zemí trvala od roku 1526 do 1918, tedy 392 let.

Bankovka s T. G. Masarykem

Alfons Mucha: Bankovky s dcerou a manželkou

Bankovky, se kterými se platilo v době první republiky, byly výjimečné svým kvalitním výtvarným ztvárněním. Stejně jako v budoucnosti, byly pro tisk bankovek vybírány návrhy a kresby významných malířů. Mezi nimi byl například Alfons Mucha nebo Max Švabinský. Některé staré bankovky naopak svého tvůrce nemají, neboť na motivy platidla byly použity již namalované obrazy.

Prvorepublikové bankovky vynikaly svou krásou a perfektním tiskařským zpracováním. Na jejich vzniku se spolupodíleli nejlepší malíři tehdejší doby.

Slavný malíř Alfons Mucha navrhl grafické zpracování prvorepublikových bankovek, na které umístil portrét své dcery a manželky. Mucha se podílel na desetikoruně, dvacetikoruně, stokoruně a pětisetkoruně.

Náměty bankovek: Politici a spisovatelé

Podobně to bylo i s náměty bankovek. Na bankovkách byly umístěny podobizny významných postav, které se zasloužili o vznik Československa. Na bankovkách je tak například vyobrazen první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ale i řada dalších významných politiků. Rostislav Štefánik či Alois Rašín, který působil jako ministr financí. Na dalších bankovkách jsou ztvárněny významné osobnosti z české literatury jakými byli například František Palacký Josef Jungman nebo Karel Havlíček Borovský.

I když Československá republika (ČSR) vznikla 28. října1918, níže uvedené staré bankovky pocházejí z let 1926 až 1939. Před touto dobou se používaly rakousko-uherské bankovky polepené kolky nebo jinak označené, nejčastěji přetiskem. Podobně jako první bankovky nebo státovky na tom byly i poštovní známky. Ty nesly přetisk „Pošta Československá 1918“ umístěných na rakousko-uherských poštovních známkách.

Nominální hodnota starých bankovek

Nominální hodnota bankovek, které platily v období 1926 až 1939, byla následující: jedna, deset, dvacet, padesát, sto, pět set, tisíc a pět tisíc korun. Přičemž tisícikoruny byly ve dvou verzích.

Hodnota prvorepublikových peněz: Spotřební koš a platy

Podle spotřebního koše z roku 1928 si můžeme udělat alespoň předběžný obrázek toho, jak se v prvorepublikovém Československu žilo. Mýdlo Hellada vyšlo na jednu korunu. Pokud byste přidali třicetník, mohli byste si v některé z prvorepublikových hospod koupit půllitr piva.

Bochník chleba v roce 1928 stál 2,75 koruny, litr mléka dvě, kilogram cukru 6,40 koruny. Stejné množství mouky vyšlo na 2,95 koruny. Čtvrtka másla vyšla na šest korun. O čtyři koruny více se dal pořídit kilogram salámu. Žehlička jako nezbytný doplněk dnešních mnohých domácnosti stál v roce 1928 zhruba 75 korun, hodinky 240 korun, vysavač 1500 Kč.

Orientační plat dělníka v továrně byl 850 korun. Rolník pobíral ve stejné době o tři sta korun méně, horník naopak o stokorunu více než dělník. Učitel měl měsíční plat 1100 korun, lékárník 1300, vyšší státní úředník pak 1550 korun. Technický konstruktér za svou práci mohl průměrně získat 1750 korun. Nejlépe se měli ministři, kteří pobírali měsíční plat ve výši devíti tisíc korun.

Ministr se tak mohl každý měsíc těšit na pětitisícovou bankovku, zatímco rolník, dělník nebo horník zřídkakdy na své výplatní pásce našli tolik peněz, aby si mohli prohlédnout podobiznu Františka Palackého na tisícikorunové bankovce.

Náhledy bankovek

Po kliknutí na obrázek bankovky se vám zobrazí lícová a rubová strana bankovky včetně krátkého popisku. Ten bude postupem času doplňován.

   Desetikorunová bankovka 1927

   20korunová bankovka 1926

   50korunová bankovka 1929

   100korunová bankovka 1931

   500korunová bankovka 1929

   1000korunová bankovka 1932

   1000korunová bankovka 1934

Nevydané staré bankovky

   Jednokorunová nevydaná bankovka 1938

   Pětikorunová nevydaná bankovka 1938