reklama

Velký zájem po dluhopisech zkrátil dobu jejich emise

redakce dne 06. 10. 2011 - 14:12

Předčasně byla ukončena emise spořicích státních dluhopisů, která začala teprve toto pondělí 3. října. Dluhové cenné papíry se měly podle plánů ministerstva financí prodávat až do 1. listopadu 2011.

Velká poptávka po dluhopisech způsobila, že ministr financí Miroslav Kalousek ukončil dobu, po které je možné dluhopisy objednat. Lidé tak mohou učinit do pátku 7. října letošního roku.

Dluhopisy je nutné do pěti dnů ode dne jejich objednání i zaplatit. V opačném případě dojde ke stornování objednávky a jsou nabídnuty dalšímu zájemci v řadě. Podle aktuálních informací pocházejících od ministerstva financí bylo k jedenácté hodině 6. října 011 objednáno spořicích státních dluhopisů za zhruba 14,125 miliard korun. Zaplacena bylo lehce přes poloviny všech objednávek a to 7,254 miliardy korun. Největší zájem je po jednoletých a pětiletých reinvestičních dluhopisech.

Spořicí státní dluhopisy

Tématiku spořicích státních dluhopisů bedlivě sledujeme. Jedná se historicky o první emisi dluhových papírů, které jsou určeny pro běžnou populaci. Další informace naleznete na stránce Spořicí státní dluhopisy.

Stát bude ve vydávání dluhopisů pro veřejnost pokračovat i v příštím roce. Emise plánovaných dluhopisů by měla být v objemu 40 miliard korun.