reklama

Základy půjček: Přehled typů úvěrů (3. díl)

redakce dne 25. 06. 2018 - 00:00

Ve třetím díle o půjčkách si představíme nejčastější typy úvěrů, které si v tuzemsku můžete sjednat.

Tentokráte jsme do základů zvolili úvěry, které si můžete sjednat v libovolné bance nebo družstevní záložně. Spotřebitelské úvěry poskytují i nebankovní společnosti.

Kontokorent

Kontokorent znamená přečerpání účtu. Jde o stav, kdy k vašemu běžnému účtu banka „otevře“ i předem dohodnutou půjčku – kontokorent. Peníze máte k dispozici kdykoliv, stačí je vybrat z bankomatu nebo je poslat bankovním převodem. Na kontokorentu jsou úroky a je nutné ho vždy splatit – v ročních či pololetních periodách. Po splacení kontokorentu ho lze opakovaně opět čerpat.

Kreditní karta

Kreditní kartu řada lidí zaměňuje za debetní platební kartu. Rozdíl mezi oběma kartami je však markantní. Kreditka je úvěrový produkt, který je spojený s čerpáním úvěru. S kreditní kartou je možné čerpat peníze do mínusu. Půjčené peníze lze jednorázově anebo postupně splatit. Stihnete-li splatit vyčerpané peníze během tzv. bezúročného období, které se pohybuje mezi 40 až 70 dny v závislosti na bance, neplatíte žádné úroky. Nesplatíte-li dlužné peníze včas, budete platit úroky, které mohou být činit i 20 procent ročně a více.

Mějte půjčky v malíku

Připravili jsme slovník základních pojmů, které vám přiblíží nejčastěji používané termíny u půjček.

Základní pojmy bankovních a nebankovních půjček (1. díl)

Základní pojmy osobních půjček (2. díl)

Základy půjček: Přehled typů úvěrů (3. díl)

Úvěry na bydlení

Úvěry na bydlení se v Česku dělí na dva finanční produkty – na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, přičemž stavební spoření umožňuje standardní úvěr a překlenovací úvěr. Průměrná výše hypotečního úvěru na žadatele je nyní 1,8 milionu korun. Úvěry ze stavebka jsou v průměru nižší. Pro získání hypotéky si vás banka důkladně prověří – nahlédne do registru dlužníků, zanalyzuje vaši bonitu, zkrátka si vás ohodnotí. Při sjednání hypotéky se doporučuje nejít se splátkami až na krev, tj. nevydávat za splátky úvěru příliš velkou část ze svých příjmů.

Spotřebitelský úvěr

Nejběžnějším bankovní neúčelovou půjčkou je spotřebitelský úvěr. Čím více má o vás banka informací, tím se bude moci lépe rozhodnout. V ideální situaci získáte větší úvěrový rámec a nižší úrok, potažmo příznivou roční procentní sazbu nákladů. Úroková sazba se na spotřebitelských úvěrech pohybují od zhruba pěti procent ročně. Jakmile máte u banky špatnou pověst anebo nulovou historii, dostanete horší výchozí podmínky.

Úvěrový rámec

Maximální výše úvěru představuje úvěrový rámec, který můžete čerpat z vašeho úvěrového účtu. Výše úvěrového rámce je flexibilní a lze ho upravovat oběma směry. Pro jeho stanovení se vychází z bonity žadatele a cílem je, aby se nedostal do problémů se splácením půjček někdy vedoucím až k předlužení.