reklama

Zaměstnavatelé: Třináctý plat nebo příspěvek do IŽP a PP?

redakce dne 26. 11. 2012 - 00:00

Třinácté platy, které vyplácejí někteří zaměstnavatelé, mohou být minulostí. Směle je výhodnější investiční pojistky a penzijní spoření.
 

Vyplatit zaměstnanci třináctý a další „náctý“ plat se řadě zaměstnavatelů přestává vyplácet. Především za předpokladu, kdy se na trhu práce nedá očekávat žádný výrazný trend v podobě zvýšení zaměstnanosti, případně navýšení počtu volných míst.

Silnou výhodu mají klíčoví zaměstnanci, které si chytří zaměstnavatelé hýčkají jako v bavlnce. Ostatní pracovníky, kteří jsou do určité míry snadno nahraditelní a na pracovním trhu zaměnitelní, čeká vesměs zrušení třináctých platů a různých odměn a prémií.

Zaměstnavatelé se proto mohou uchylovat k jakýmsi hybridním řešením. Na jedné straně chtějí ušetřit a zároveň své podřízení finančně podpořit.

Příspěvky zaměstnavatele nejsou na škodu

Jestliže máte možnost od svého zaměstnavatele získat příspěvek na penzijní připojištění (od 1. ledna 2013 i na doplňkového penzijní spoření) nebo životní pojištění, můžete si blahopřát. Ročně vás může společnost, ve které pracujete odměnit, až do výše 24 tisíc korun. Dvanáct tisíc korun můžete získat v rámci penzijního připojištění, stejnou sumu pak v rámci životního pojištění. To musí být sjednané v módu investiční nebo kapitálové pojistky.

Je takřka pravidlem, že zaměstnavatelé uzavírají s pojišťovnami smlouvy a všem zaměstnancům sjednají na chlup stejnou pojistku. Uplatnit příspěvek od zaměstnavatele je tak vázáno na konkrétní produkt.

Kolik ušetří zaměstnavatel

Na cvičném příkladu jsme spočítali, kolik ušetří zaměstnavatel, jestliže by zaměstnanci platil hrubou mzdu lehce pod průměrem ve výši 24 tisíc korun. Z měsíční hrubé mzdy 24 000 Kč musí zaměstnavatel odvést ještě odvody na sociální a zdravotní pojištění ve výši 8 200 Kč, což je zároveň jeho úspora.

„Celkové“ úspory na třináctém platu dosahují u zaměstnance a zaměstnavatele 13 600 korun.

Zaměstnanec získá oproti čisté mzdě navíc 5 400 korun. Toto je však slabá útěcha, neboť právě z odvodů sociálního pojištění se zaměstnanci odvíjí budoucí výše starobního důchodu. Je-li zaměstnanec jedno desetiletí před odchodem do důchodu, mohou mu třinácté platy výrazně zvýšit jeho výpočtový základ.