reklama

Zaručená mzda supluje odbory

redakce dne 21. 10. 2022 - 00:00

Zaručená mzda je pro řadu zaměstnanců velkou neznámou oproti známější minimálně mzdě. Proč máme zaručenou mzdu? Jaké profese do ní spadají?

Zaručená mzda nahrazuje v podnikatelské sféře chybějící odbory, které ve větších firmách mají silný vliv na růst mezd. Ve státní správě je růst platů navázaný na platové tabulky, kde je 16 tříd a zaměstnanci se do jednotlivých tříd řadí podle dosaženého vzdělání a role v instituci.

Osm skupin podle kvalifikace

Zaručená mzda rozděluje jednotlivé profese do osmi skupin na základě potřebné kvalifikace. V první skupině jsou zařazené nekvalifikované práce typu pomocné síly a nekvalifikovaní zaměstnanci. Relativně kvalifikovaní zaměstnanci jsou zařazení do třetí a čtvrté skupiny, ve které jsou odborné a specializované práce. Extrémně náročné profese jsou v nejvyšší osmé skupině.

Šestnáct tříd a osm skupin

Zatímco v privátní sféře se zaměstnanci dělí do osmi skupin spadajících do zaručené mzdy, ve státním a veřejném sektoru se používá škála 16 tříd. Pro přepočet platových tříd do mzdových skupin (toto rozdělení nám přijde v redakci finančního serveru investia.cz jako vhodná ilustrace) se používá následující mechanismus. Dvě platové třídy připadají na jednu mzdovou skupinu. První dvě platové třídy ve státní správě se rovnají první mzdové skupiny v rámci zaručené mzdy v privátní sféře. Devátá a desátá třída je pátá skupina. Do osmé skupiny spadá 15. a 16. třída.

Ohodnocení mzdových skupin

Rozsah měsíční hrubé mzdy od první do osmé skupiny je pro rok 2022 stanovena na rozmezí od 16 200 do 32 400 korun. Spodní hranice kopíruje minimální mzdu. Osmá největší skupina platí pro vysoce odborné a manažerské pozice.

Zaručenou mzdu je nutné brát do určité míry s rezervou. Slouží jen orientačně. Její smysl je především v sociální oblasti, aby bylo napříč ekonomikou jasně stanovené, jaká profese má jaké ohodnocení. I na úrovni zaručené mzdy se zaměstnavatelé pokoušejí o manipulace se zařazením dané kvalifikace.

Jsou známy případy, kdy švadlena připadající do čtvrté skupiny zaručené mzdy byla zařazena do první jako šička. Podobně to platí pro kuchaře, kteří se ze čtvrté skupiny propadnou do první coby pomocná síla v kuchyni.

Zaručená mzda v Česku podle profesí

Za hodinu v roce 2022Za měsíc v roce 2022Za hodinu v roce 2021Za měsíc v roce 2021
1.96,4 Kč16 200 Kč90,5 Kč15 200 Kč
2.106,5 Kč17 900 Kč99,9 Kč16 800 Kč
3.117,5 Kč19 700 Kč110,3 Kč18 500 Kč
4.129,8 Kč21 800 Kč121,8 Kč20 500 Kč
5.143,3 Kč24 100 Kč134,4 Kč22 600 Kč
6.158,2 Kč26 600 Kč148,4 Kč24 900 Kč
7.174,7 Kč29 400 Kč163,9 Kč27 500 Kč
8.192,8 Kč32 400 Kč181 Kč30 400 Kč

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí; Zpracování: investia.cz

Příklady profesí podle mzdových skupin

Připravili jsme přehled profesí rozdělených podle skupin. V závorce v mezititulku je uvedená třída pro platy ve státní a veřejné správě. Výčet profesí je orientační. Kompletní přehled naleznete na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

1. skupina prací (1 a 2 třída)

Pomocník v kuchyni, doručovatel zásilek, švadlena drobných úprav, uklízeč, skladník (manipulace s předmětem do 15 kg), pomocná síla obchodě a další nekvalifikované práce.

2. skupina prací (3 a 4 třída)

Řemeslník nebo dělník na stavbě, sanitář, skladník (manipulace s předměty nad 15 kg), popelář, trafikant, domovník, školník, ochranka objektů, řidič osobních aut, kuchař jednoduchých jídel, pokojská, kontrolor a třídič v balírnách, obsluha balicích linek.

3. skupina prací (5 a 6 třída)

Instalatér, klempíř, zedník, číšník, barman, holič či topenář (jednodušší práce), opravář elektrických či tepelných spotřebičů, prodavač, kuchař (běžné druhy teplých jídel), pokladní, pracovník na počítači (databáze, tabulky), účetní, fakturant (jednodušší práce), automechanik, strojvedoucí metra, řidič aut nad devět míst nebo nad 3,5 t, ošetřovatel, zubní instrumentář, řezník na jatkách.

4. skupina prací (7 a 8 třída)

Zdravotní sestra všeobecná, porodní asistentka, instalatér, topenář (složitější práce), průvodce (tlumočník, organizátor, jednání se zahraničními partnery), účetní (mzdová agenda), údržbář jednodušších zařízení a staveb, kuchař specialista (náročné menu), krejčí v modelové a zakázkové výrobě, automechanik (diagnostika a odstranění závad na elektronice), strojvedoucí na vedlejších tratích.

5. skupina prací (9 a 10 třída)

Řidič autobusu pro víc než 16 lidí, mistr, dispečer, záchranář, personální a mzdový účetní (zajišťování agendy), průzkumník trhu, daňový expert (jednání s finančním úřadem, kalkulace), správce rozsáhlého majetku), programátor, správce IT, podpora pro zaměstnance firem, učitel ve školce, instruktor v autoškole, projektant staveb nebo jednodušších sestav.

6. skupina prací (11 a 12 třída)

Obchodní referent (mezinárodní obchodní vztahy, tvorba cen, organizace prodeje), programátor (vývoj, návrh systémových komponent) a správce sítě (náročnější úkoly), tvůrce koncepce IT systémů, samostatný projektant rozsáhlých a náročných staveb apod.

7. skupina prací (13 a 14 třída)

Finanční expert, expert na marketing, expert IT, programátor (vývoj nových programů a systémů), vyučující na vysoké škole, lékař, zubař, farmaceut.

8. skupina prací (15 a 16 třída)

Finanční a obchodní ředitel, makléř na finančním a kapitálovém trhu, náročné tvůrčí systémové práce, jednatelé společností (viz níže) apod.

Tipy pro majitele obchodních společností

Vlastníte-li například společnost s ručením omezeným a jste jejím jednatelem (nebo jednatelkou) měli byste pobírat stejnou mzdu (nebo vyšší), která je přidělená do osmé skupiny. Pakliže začínáte s podnikáním, anebo se vám úplně nedaří, využijte jednoduchý trik v podobě polovičního úvazku. Budete si vyplácet minimální mzdu a zároveň splníte formální požadavek zaručené mzdy (polovina z 32 400 korun je 16 200 Kč). Situace je určená pro společníky, kteří jsou zároveň jednateli eseróček. Stát zbytečně v tomto případě zasahuje do rozhodnutí, jak se mzdově ohodnotit. U zaměstnanců bez napojení na vlastnictví společnosti proti zaručené mzdě nelze nic namítat. Je zkrátka dobré ji mít. U vlastníků společností, kteří jsou zároveň v jejich vedení, je podobný požadavek kontraproduktivní.