reklama

Komentář: Změna, které raději nevěřme

redakce dne 03. 09. 2021 - 00:00

Koalice Spolu se chlubí sloganem Změna, které můžete věřit. My raději změně z kuchyně Spolu věřit nechceme. Rozvrat veřejných financí již nějaký čas probíhá a Spolu se ho chystají dokonat.

S blížícími se volbami do poslanecké sněmovny přibývá mediálních zmínek jednotlivých politických stran, které se snaží představit svůj program. Podívali jsme se na předvolební sliby nejsilnějšího opozičního uskupení, koalice Spolu, kterou tvoří Občanská demokratická strana, TOP 09 a KDU-ČSL.

Více peněz lidem, méně peněz státu

Pravicové strany dlouhodobě horují za více peněz pro lid a méně pro stát. Tato pravicová rétorika má kořeny hluboko v minulosti. Jenže přestává platit a začíná být její omílání spíše trapné. I odpovědný občan se proti snižování příjmu plynoucí do jeho vlastní kapsy hlasitě ohradí. Nejinak tomu jsou voliči, pro které je příjemné, když dostanou více peněz, avšak naruší stabilitu státu, ve kterém žijí.

Proč snižovat daňové příjmy státu? A proč se nezaměřit především na výdajovou stránku státního rozpočtu? Protože viditelný efekt snížení výdajů pro konkrétního voliče je téměř nulový.

Čtěte také: Stát zachraňuje ekonomiku

Snižování příjmů pro stát nabývá obludnějších rozměrů, vidíme-li, jak hluboký je aktuálně schodek státního rozpočtu a jak velký má ještě být. Bilion korun za tři roky, to je účet, který Česku vystavil odpovědný hospodář Andrej Babiš se svým hnutím ANO. A hospodáříčků z řad koaličních stran Spolu je daleko více. Již tak rozpočtově zdecimovaný stát dostane další rány od fiskálně odpovědných.

Nevěříte? Máme několik příkladů, které se na nás chystají a které přinesou užitek úzké skupince.

Zrušení superhrubé mzdy

Zrušení superhrubé mzdy možná bylo na spadnutí, ale načasování naprosto špatné. Zhruba sto miliard korun, které státu vypadnou v letošním roce, kdy má být skutečností 390miliardový schodek působí jako ve špatném filmu. Navíc sto miliard vypadne státu v příjmech každoročně. Bez onoho zrušení superhrubé mzdy by schodek činil stále ještě obludných 290 miliard korun. Budoucí generace by alespoň splácely o trochu méně. Stejně méně by nás stála správa dluhu.

V rušení superhrubé mzdy se občanští demokraté předvedli jako ti, kteří rádi plní staré sliby a neumí je zasadit do daného kontextu. Stačilo s rušením superhrubé mzdy počkat dva roky. Stát by tolik nekrvácel. Další z mnoha pouček říká, že snižování daní se dělají vesměs, když je ekonomika na vrcholu. Česko sice není ekonomicky dole, ale počkat se opravdu mohlo.

Zrušení prostřední sazby DPH

Pro pravicové strany je nejjednodušší způsob výběru daní daň z přidané hodnoty. Dlouhodobě jsou v Česku dvě sazby, nižší a vyšší, posledních pár let máme sazby tři (10, 15 a 21 procent). Z pohledu Evropské unie jsou tři sazby DPH maximum, které jsme si vyjednali. Nyní chtějí občanští demokraté snížit počet sazeb ze tří na dvě. Zrušit chtějí prostřední pásmo, tj. 15 procent. Výrobky zahrnuté v tomto pásmu chtějí přesunout do dolní, desetiprocentní, sazby.

Na co občanští demokraté nemají odvahu? Třeba na jednotnou sazbu DPH = Férová daň

Tento návrh odčerpá ze státního rozpočtu další desítky miliard korun. Opět přichází ve špatnou dobu – ekonomika nabírá dech a schodek je obrovský. A co víc, obyčejní lidé, jak se dá definovat široká masa daňových poplatků a voličů, ze snížení sazeb nebudou příliš výrazně benefitovat. Přesun z 15 na 10procentní sazbu DPH zůstane na straně obchodníků. Dá se předpokládat, že u na jejich straně bude pramalá motivace po snížení cen. Maloobchodní řetězce, které na zrušení prostřední sazby budou nejvíce profitovat, získají pět procentních bodů navíc. Čekejme maximálně zatraktivnění promocí a slevových nabídek. Trvalé snížení cen o pět procent dolů neproběhne. Ani tohle daňoví stratégové ODS neříkají nahlas. Proč by měli, že?

Čtěte také: Jednotná sazba DPH: Nářky nad zvýšením cen potravin, léků a knih

Propuštění 13 procent úředníků

V propouštění státních zaměstnanců koalice Spolu udělá krok správným směrem. Možná by stálo za to, aby těch propuštěných osob bylo daleko více, třeba 30 procent. Ať do toho stát pořádně šlápne.

Čtěte také: Důchodová reforma, DPH a rozklikávací rozpočet

V době napjatých státních rozpočtů hospodařící se schodky astronomických rozměrů není úplně správné ochromovat veřejné rozpočty o další úmyslné snižování příjmů.

Nabízí se řečnická otázka, zda by si kandidáti za Spolu, zda by si dobrovolně sáhly dlouhodobě na příjmy.

Čtěte také: Přichází škubání: Vláda rozdá stovky miliard

Obava ze sedlání ďábla

A poslední obavou odpovědného voliče je pokušení občanských demokratů jít do koalice s hnutím ANO. I z tohoto hlediska je lepší letos Spolu nevolit.