reklama

Investiční analýza akcie StoneMor Partners LP

redakce dne 18. 04. 2011 - 00:00

Na jednoduchém příkladu si ukážeme, jak posuzovat hodnotu akcie, společnost, která jí vydává a obor, ve kterém firma působí. Zvolili jsme cenný papír americké společnosti StoneMor Partners LP, která podniká v pohřebnictví.

Na smrt jistě nikdo z našich čtenářů nepomýšlí. Je však dobré vědět, že v tomto odvětví lze relativně úspěšně podnikat. Pohřebnictví jako segment nepatří mezi častá témata k hovoru. Očekáváte-li však od akcií vysokou a pravidelnou výplatu dividend, je investice do společnosti StoneMor Partners LP možná tou pravou. Firma totiž každé čtvrtletí vyplácí dividendu ve výši 56 centů, což v celkovém součtu činí 2,25 dolaru za rok. Aktuálně se jedna akcie obchoduje na NASDAQ za necelých 26 dolarů.

Čím se zabývá StoneMor Partners LP?

Podnikání v pohřebnictví je občas i zábava, jak nejen českým divákům, ukázal americký seriál Odpočívej v pokoji. Hlavní protagonisté seriálu vlastní rodinnou firmu nazvanou Fishers & Sons Funeral Directors. Přesně takovou, do které by společnost StoneMor Partners LP dodávala patřičné pohřební a smuteční vybavení jako jsou rakve, smuteční výzdobu, ale i různé přípravky na balzamování a posmrtné zkrášlování nebožtíků.

Kromě toho StoneMor vlastní přes dvě stovky hřbitovů v 26 severoamerických státech. Na těchto hřbitovech vykonává společnost další služby. Mezi které patří například otevírání a zavírání hřbitovů. Dále nabízí výkopy hrobů, stavby hrobek, pronájem kolumbárií. Důležitou součástí podnikání je provozování smutečních místností, kterých má firma přes pět desítek. Polovinu z nich na svých hřbitovech. Další oblastí podnikání firmy je kremace zesnulých a prodej uren.

Podnikání v pohřebnictví patří i přes svou morbidní stránku k jedněm z nejjistějším. Na základě jednoduchého předpokladu, že lidé budou stále umírat, lze postavit byznys plán. Jen v České republice zemře ročně okolo jednoho sta tisíc lidí. Ve Spojených státech navíc začínají odcházet do důchodu příslušníci narození po druhé světové válce, kteří se nazývají jako babyboomers. První úmrtí spojené s odchodem babyboomers na penzi začnou v roce 2012 a 2013. Nyní je vhodná doba ke koupi akcií StoneMor Partners LP.

Z různých internetových diskusí zaznívá názor, že akcie StoneMor jsou v současné době předražené a proto je vhodnější počkat, až se ceny za akcii sníží. Například 10. října 2008 se dala jedna akcie koupit za 9,80 dolaru, přičemž čtvrtletní dividenda činila 56 centů.