reklama

Slušný holky spoří ve stavebku a další investiční mýty

redakce dne 02. 12. 2022 - 00:00

Fondy? Tam určitě neinvestuj! Přinášíme tři mýty, které je zapotřebí opakovaně vyvracet. Zvláště před Vánocemi, kdy je pro založení nejrůznějších spoření příhodná doba.

Kdyby se dělal průzkum na téma, jaký produkt Češi a Češky nejčastěji sjednávají svým blízkým, vyhrálo by určitě stavební spoření. S velkým odstupem by kdesi na chvostu žebříčku skončilo doplňkové penzijní spoření. O dalším pořadí vybraných finančních produktů lze jen spekulovat. Kdybychom se drželi finančních aktiv uložených napříč českým bankovním a investičním spektrem, hojně zastoupené by byly termínované vklady a další depozitní nástroje.

Kde se bere taková chuť k dlouhodobému konzervativnímu zhodnocování finančních prostředků? Nižší finanční gramotnost souvisí s neochotou rozšiřování si investičních obzorů. Na své si přijdou i investiční mýty, které zbytečně ochuzují nejednoho člověka od vyššího výnosu.

Vybrali jsme tři mýty, které v Česku dlouhodobě rezonují.

Jen a pouze stavební spoření

Pro shromažďování peněz používá část české populace stavební spoření. Už miminku v kolébce sjednají stavební spoření na třicet let dopředu. Ideálně s pěkně vysokou cílovou částkou třeba na rovný milion. Ať kamarádi a známí puknou závistí, jak moc vysoko míříme. Výnos sice nebude téměř žádný, ale milion je prostě milion.

A bydlení každý potřebuje vlastní, v nájmu bydlí jen neúspěšní a lidé bez dostatečných příjmů, kterým banka nepůjčí ani zlámanou grešli. Co naplat, když cena bydlení je vysoká i pro českou vyšší střední třídu? Proto se často volí stavebko jako řešení na všechny bytové potřeby budoucnosti. Spoření na nejistou budoucnost. Silná lobby stavebních spořitelen tomu vytrvale a servilně přikyvuje.

Fondy? Vždyť to zase rozkradou

Přes dvě desetiletí je stále hojně v myslích lidí investování spojeno s rozkradením svěřených finančních prostředků. Devadesátková praxe některých privatizačních fondů, kdy se vložené peníze diků prostě a jednoduše rozkradli ve prospěch svých zakladatelů, už naštěstí skončila. Přesto mají lidé zafixováno, že fondy se rovnají tunelům. Je zcela jedno, zda jde o fondy alternativní, otevřené podílové nebo penzijní. Jakmile je v názvu fond, je to důvod ke zbystření všech smyslů a myšlenkové přepnutí do módu podvod.

Jen škoda, že si totéž lidé neuvědomí třeba u stavebního spoření. Třeba při myšlenkovém spojení při dlouhodobém spoření ve stavebním spoření přijdu o vyšší výnos.

Vždyť se nic nestane

Poslední chybou je chybějící pojištění tam, kde by mělo být. Častá hláška, že se mi nic nestane, takže pojištění netřeba, se občas krutě vymstí. Nejčastěji lidé chybují v cestovním pojištění, když cestují na krátké, jednodenní výlety.

Prosinec je ve znamení adventních trhů a lidé za nimi jezdí za hranice. Norimberk, Drážďany nebo Vídeň jsou častými cílovými místy předvánočních trhů. Všechna uvedená města jsou v zahraničí, byť v blízkém, v Německu a Rakousku.

Vyjet si na sobotu za hranice a nebýt pojištěný se rovná zbytečnému hazardu. Hlavně při vědomí, že sjednání cestovní pojistky lze sjednat za pár minut online a stojí pár desetikorun na člověka a den. Následky pojistné události v zahraničí budou mnohonásobně vyšší.