reklama

Inflace roste, neuškodí investiční „opáčko“

redakce dne 10. 09. 2021 - 00:00

S rostoucí inflací se nejeden investor nebo investorka poohlíží po vhodném zhodnocení volných peněz. Nastává čas pro investiční opakování.

Rostoucí inflace sebou nese zaručené tipy, kam investovat volné finance. Než začnete zkoumat jednotlivé investiční nabídky a příležitosti, věnujte čas základům a pokročilým technikám pro investování a myšlenkovým přístupům.

Všechno nebo nic?

Láká vás zainvestovat najednou všechny vaše disponibilní úspory najednou? A nejlépe jen a pouze do jednoho konkrétního aktiva? Pakliže ano, zbrzděte. Vyplatí se promyslet, kam všude své peníze zainvestujete. Ne všechno má smysl. Zbrklý postup vás spolehlivě obere o další investiční příležitosti. Na sociálních sítí se tomu říká strach z promeškání, v investování jde o strach z propásnutí vhodné příležitosti.

Stejně tak neinvestujte všechno naráz. Byť byste se snažili diverzifikovat do jednotlivých tříd aktiv (akcie, nemovitosti, otevřené podílové fondy). Rozdělení peněz má i rozměr časový. Odborně se nazývá jako dollar cost averaging a jde o průměrování nákupní ceny v čase, kdy za stejnou peněžní jednotku nakupujete pravidelně a dlouhodobě. Pro představu jde o třeba každou středu do vašeho oblíbeného otevřeného podílové fondu.

Čtěte také: Význam pravidelného investování a jeho vliv na investiční portfolio

Namísto jednorázového hledání nejvhodnější investiční příležitosti (tzv. časování) se spolehněte na pravidelnou a dlouhodobost. V redakci finančního serveru investia.cz zastáváme názor, že je vhodnější nakupovat v týdenních cyklech než v měsíčních. Stačí nastavit v internetovém bankovnictví trvalý příkaz a máte hotovo.

Na jak dlouho?

Jakmile jste vyřešili otázku investování v čase, bude vás zajímat na jak dlouho. Odpověď je lakonická – záleží na vašich finančních cílech, ale také na typu aktiva, do kterého posíláte peníze.

Dobrou strategií pro investování je příprava na stáří a budování dostatečně velkého finančního polštáře, kterým si zpříjemníte penzi. Jste-li mladí, řekněme pod třicet, bude váš investiční horizont opravdu dlouhý, klidně 35 nebo 40 let a bavíme se o superdlouhém investičním horizontu. Určitě si nelamte hlavu, když vám během tří nebo čtyř dekád hodnota portfolia spadne. Zatněte zuby a vydržte. Stejně jako se zuby nehty držíte v dobrém zaměstnání nebo dobrých přátel. Zamykání výnosu, tj. postupné převádění vašeho investičního portfolia z dynamické do konzervativní složky, se nyní nezatěžujte.

Pamatujte, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích a minulé ztráty nezaručují ztráty budoucí.

Co s finanční rezervou? Držet!

Svrbí vás prsty, potažmo vás žene chamtivost, zainvestovat vaše volné peníze do posledního halíře? Chyba lávky. Nedělejte to. Myslete stále na zadní kolečka a ponechte si dostatečně vysokou finanční rezervu.

Budoucnost vám může nadělit dva možné scénáře, mnohdy i oba najednou. Ztrátu příjmu a zároveň (dočasné) snížení hodnoty aktiv. Pro obě situace jsou zapotřebí volné peníze. Smolné by bylo, kdybyste byly kompletně zainvestování a v době výprodejů jste přišli o práci. Pak vám nezbyde nic jiného, než si půjčit (a kdo půjčí nezaměstnanému?) anebo rozpouštět dříve zainvestované porftolio.

Čtěte také: Dva spořící účty: Na úspory a investice

Budete krvácet nadvakrát – ztratíte možnost na nový výkon a zároveň nebudete mít možnost levně nakoupit. Jakmile dojde k cenovým poklesům, je dobrá příležitost nakupovat.

Do prvního většího poklesu určitě neposílejte hned poslat vaše volné peníze pro mimořádné nákupy, ale opět, je hezky řádně a poctivě rozdělit do menších hromádek a postupně v čase nakupovat. Padající ceny jsou jako padající hvězda. Investoři si přejí, aby se občas hodnota propadla a oni mohli levněji přikoupit.