reklama

Investiční platformy: Fondee, Indigo, Portu…

redakce dne 14. 10. 2022 - 00:00

Investiční platformy jsou v oblibě drobných investorů. Nabízejí snadné ovládání a investování od pár stokorun výše.

Nejen otevřené podílové fondy nebo doplňkové penzijní spoření může drobný investor využít pro zhodnocení svých volných peněz. Pro investované částky od 500 korun mu dobře poslouží investiční platformy. Kromě globálně známých jako je Robinhood, elToro nebo Betterment, mají v Česku své ryze tuzemské zástupce.

Přes investiční plartformy v Česku investuje statisíce lidí. Soudě podle zveřejněných čísel jednotlivých platforem. Kolik z nich jsou skutečně aktivních, pravidelných investorů, nelze zvenčí zjistit.

ETF, nemovitosti, firemní úvěry

Investiční platformy nabízí široké možnosti investování vašich volných finančních prostředků.

Z níže uvedených českých a slovenských investičních platforem zmiňujeme tři, které se nám v redakci finančního serveru investia.cz líbí. Jde o Portu, Fondee a Indigo umožňující investovat do fondů obchodovaných na burze (ETF). Do nich investuje i slovenský Finax.

Na druhé straně stojí Investown nebo Upvest coby nemovitostní projekty. To je dobré mít na vědomí při zakládání investičního účtu. Chcete-li diverzifikovat, doporučujeme založení účtů u více investičních platforem. Ideálně u jedné, která investuje ryze do ETF, druhý pak do realitní platformy. Ve výčtu se mírně vymyká Fingood, který nabízí možnost investic do firemních úvěrů. Na podobné bázi funguje Zonky, která investuje do úvěry fyzických osob.

Finax

Slovenský projekt s minimálním vkladem ve výši 500 korun. Jednoduché rozhraní, které provede investic chtivého klienta

Fingood

Investice do zajištěných firemních úvěrů pomocí P2B (pee-to-business). Využívá se crowfunding. Investice od 1000 korun.

Fondee

Investiční platforma s možností investovat od 1000 korun měsíčně. Fondee pro investory doporučuje začít s 10 tisíci korunami pro vytvoření základní verze portfolia.

Indigo

Ryze bankovní projekt z dílny Patria Finance patřící do skupiny ČSOB. Pravidelná měsíční investovaná částka začíná na sto korunách. Ideální pro častější nákupy, které pomohou investorovi lépe rozložit peníze při nákupu.

Investown

Investiční platforma pro nákup nemovitostí. Investice od 500 korun.

Portu

Ryze česká investiční platforma spadající pod investiční společnost WOOD & Company. Investování je možné od 500 korun měsíčně. Správcovský poplatek lze snížit tím, že si zafixujete portfolio na danou dobu, po kterou se zavážete nevybírat své investice.

Upvest

Investování prostřednictvím dluhopisů do developerských projektů. Minimální výše investice je 5000 korun. Výnosy jsou vyplácené po ukončení projektu.

Zonky

Peer-to-peer neboli lidé půjčují lidé, heslo půjčkové platformy Zonky, která spolu s Air Bank patří do skupiny PPF. Investice do půjček fyzických osob. Vhodné je využít službu Zonky Rentiér, kdy „zončí“ algoritmus zainvestuje po dvě stě korunách do každé půjčky. Minimální vložená částka přes Rentiéra je deset tisíc korun (původně 50 tisíc).

Investiční platformy představují silný trend pro drobné investory, kteří hledají snadné ovládání s nízkými poplatky. Oproti podílovým fondům jsou investiční platformy spravované pasivně, investují do indexů cenných papírů.