reklama

Jak funguje offsetová hypotéka

Josef Švejda dne 18. 11. 2010 - 00:00

Offsetová hypotéka nebo též hypotéka s bilančním mechanismem je na českém hypotečním trhu takřka nezastoupena. Začínala s ní mBank, navázala Raiffeisenbank, avšak to je vše.

Offsetová hypotéka má několik výhod. Za prvé se hodí pro klienty, kteří mají spoustu peněz, avšak nechtějí je všechny vynaložit na pořízení nemovitosti. V principu jde o to, že volné peníze jsou uloženy na bilančním účtu, díky kterému platíte na úrocích a splátkách hypotéky o něco méně. Postup je následující.

Banka vám schválí hypotéku na dva milióny korun včetně výše splátky a úrokové sazby. Současně si na váš bilanční účet uložíte částku půl miliónu korun. Od celkové výše hypotéky se odečte částka na bilančním účtu a vy platíte úrokovou sazbu a anuitní splátku jen z 1,5 miliónu korun.

Tento způsob splácení hypotéky je vhodný především pro ty, kteří mají dostatečně peněz na to, aby si nemovitost koupili z již našetřených finančních prostředků.

Kdo nabízí offsetovou hypotéku?

Offsetovou hypotéku začala před lety nabízet mBank v rámci své mHypotéky. Postupem doby ji však omezovala a vlivem hospodářské recese ji přestala nabízet úplně. Pomyslnou štafetu převzala letos na jaře Raiffeisenbank. Ta je v tomto hypotečním produktu jediná na českém trhu.

Podle dřívějšího vyjádřením tiskového mluvčího Tomáše Kofroně, se offsetová hypotéka vyplatí pouze těm klientům, kteří si na bilanční účet uloží alespoň půl miliónu korun. Lidé, kteří by chtěli offsetovou hypotéku získat s desetitisícovým vkladem, nemají u Raiffeisenbanky příliš vysokou šanci.

Omezení offsetové hypotéky Raiffeisenbank

Offsetová hypotéka v podání Raiffeisenbank funguje následovně. Po získání hypotečního úvěru a jeho dočerpání banka zřídí k offsetové hypotéce offsetový spořicí účet, který má nulovou úrokovou sazbu. Na takto založený spořicí účet si klient převede své volné peníze. jak již bylo popsáno výše, banka od aktuální nesplacené jistiny hypotéky odečte zůstatek na spořicím účtu a ten úročí.

Finanční prostředky z offsetového spořicího účtu může klient kdykoliv vybrat. I když to tak na první pohled nevypadá, tak jsou vlastně peníze na spořicím účtu úročeny stejnou úrokovou sazbou jako samotná hypotéka.

Další parametry offsetové hypotéky

Mezi další parametry offsetové hypotéky Raiffeisenbank patří zejména to, že banka poskytuje zřízení hypotéky až do 90procentní zástavní hodnoty nemovitostí. Až pětinu úvěru přitom může klient použít na cokoliv, banka nevyžaduje průkazné využití finančních prostředků, jako je tomu u účelových hypoték. Splatnost úvěru je od pěti do 20 let. Jestliže má klient uloženo na offsetovém spořicím účtu stejně peněz, jako je výše hypotéky, neplatí bance žádné úroky. Splácí jen jistinu úvěru.

Pro hypotéky s offsetem lze využít fixaci úrokových sazeb na jeden, dva nebo tři roky.