reklama

Jak funguje Ponziho schéma

redakce dne 18. 06. 2013 - 01:00

Italský rodák Carlo Ponzi dal světu jednu z prvních lekcí, jak lze obalamutit stovky investorů a podvodně z nich vytáhnout peníze.

Čas od času se v médiích objeví zpráva, že někdo nabízel závratné zhodnocení a vše skončilo fiaskem pro všechny zúčastněné. Pojďme si připomenout snad nejslavnější podvod v dějinách lidstva – tzv. Ponziho schéma.

Na začátku stála snaha vydělat peníze prodejem italských IRC kupónů, obdoby poštovních známek a na jeho konci se přišlo na kolosální podvod. Ne však takový, jaký vytvořil Bernard Leon Madoff o století později. I u nás máme české Ponzi a Madoffy.

Čas od času se v médiích objeví zpráva, že někdo nabízel závratné zhodnocení a vše skončilo fiaskem pro všechny zúčastněné.

Carlo, později jako Charles, Ponzi byl italský přistěhovalec, který přijel za svým americkým snem v roce 1909 do New Yorku. Od mládí chtěl zbohatnout, což se mu nedařilo. Po letech marných pokusů, za které byl častokráte i ve vězení, přišel na způsob, jak získat na svou stranu investory. Vymyslel jednoduchý plán na nákup IRC kupónů. Praxi to znamenalo nakupit velké množství těchto kupónů a v USA je prodat. Vše mělo jen jednu vadu na kráse, Ponzi nenašel způsob, kde nakoupené IRC kupóny prodat a proměnit je v peníze. Přesto se nezdráhal od investorů přijímat vklady na investice a žít si na vysoké noze.

Podvod inspirovaný korespondenčním lístkem

Až teprve v roce 1919 přichází Ponziho zářná hodina. Během tohoto roku dostal z Evropy korespondenční lístek, který byl ve formátu IRC (International Reply Cupon), což znamená poštovní kupón s předplacenou odpovědí. Fungovalo to následovně. Odesílatel zašle obyčejný mezinárodní korespondenční lístek s razítkem místo známky, na druhou stranu lístku napíšete svou odpověď a pošlete zpět odesílateli, který vám tak předplatil odpověď. Vy nepotřebujete žádnou poštovní známku.

V tento okamžik dostal Carlo Ponzi zajímavý nápad. Co by se stalo, kdyby skoupil levné, v Itálii běžně za pár centů prodávané IRC kupóny a v Americe je prodal za dolary? Ponzimu vychází, že výsledný zisk by z celé transakce činil příjemných 400 procent. Nový podnikatelsky plán má dva háčky. První je marginální, Ponzi potřebuje sehnat investory, druhý háček prozatím řešit nebude, tím je prodej italských IRC kupónů ve Spojených státech, ve kterých jsou prostě neprodejné.

V lednu roku 1920 zakládá první pobočku své Securities Exchange Company a rozjíždí svůj podnikatelský plán. Ten se v budoucnu dočká plno přívlastků jako je Ponziho schéma, Ponziho systém anebo zkrátka a jednoduše letadlo nebo pyramida.

Stoprocentní výnos za tři měsíce

Charles Ponzi byl šejdíř duší i tělem, tak se zaměřil pouze na příjem investic. Investorům tehdy nabízel za 45 dní zisk 50 procent anebo rovných sto procent zisku při 90denní trvání investice. Řada lidí mu na to skočila. Netajil se ani se svým byznys plánem – v zahraničí nakoupí levně poštovní odpovědní kupóny, které v USA prodá s patřičnou marží.

I když investorům vyplácel zisk, nešlo o výnos v pravém slova smyslu. Pouze přerozděloval přijaté vklady a z těch vyplácel dřívější investory. Za podvod si vysloužil pětiletý trest i díky tomu, že od začátku plně spolupracoval s policií. Jinak mu hrozil trest odnětí svobody na doživotí.

Ponziho schéma vs multilevel

Systémů, jak zbohatnout, ať už legálně či nikoliv, je celá řada. Zatímco Ponziho schéma, pyramida nebo letadlo jsou nelegální aktivity, naproti tomu MLM, čili multilevel marketing je legální podnikání. Oba přístupy pracují na podobných schématech, které se však v detailu liší. Zatímco MLM stojí na získávání provizí z vytvořené sítě, kterou má dotyčný subjekt pod sebou, u podvodných systémů tento rozdíl chybí.

Čtěte také: Prodavači v pyramidě aneb Budoucnost přímého prodeje

Ponziho schéma, u nás též známější termín letadlo, je rozšířeným modelem, který je založen na tom, že nově příchozí financují ty, kteří přišli dříve. Daří-li se stále doplňovat nové duše, může schéma fungovat nepřetržitě i několik let. Podobně jako tomu bylo před časem ve Spojených státech, kdy investor Bernard Madoff sliboval vysoké zhodnocení. Přičemž peníze na výnosy bral od lidí, kteří do letadla nastoupili později.

Kolosální Madoffovo letadlo

Oproti Ponzimu byl Bernard Leon Madoff jiný formát. Nepojila ho předchozí kriminální kariéra. Do vězení se dostal až po provalení jeho podvodného schématu, které vycházelo z Ponziho systému. Madoff přijímal vklady nových investorů, z nichž vyplácel výnosy těm stávajícím. Oproti Ponzimu trvala jeho kariéra dlouhou dobu. Bernard Madoff založil v roce 1960 investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities, ve které byl dalších 48 let předsedou představenstva. Nyní pobývá Madoff ve vězení, kde si od roku 2009 odpykává trest odnětí svobody ve výši 150 let. Zůstal po něm podvod za 50 miliard dolarů. Kromě toho dostal pokutu ve výši 170 miliard dolarů.

Přílišná důvěřivost, nízká finanční gramotnost a vidina rychlého výdělku. To jsou tři společní jmenovatelé pro posílání peněz podvodníkům.

Pád letadla na Náchodsku

Koncem února letošního roku zadržela policie osmašedesátiletého muže z Náchodska, který v uplynulých osmi letech vylákal z 1700 lidí téměř miliardu korun. Podvodník sliboval vysoké úroky na vkladech. Roční zhodnocení mělo dosáhnout až 45 procent.

Klienti mu posílali peníze na osobní účet na základě příslibu, že bude v 70denních cyklech finanční prostředky úročit pěti až devíti procenty. Podvodníkovi, který podle poškozených vystupoval seriózně, na účet dokonce jedna z obětí poslala několik desítek milionů korun.

Hlavní těžiště nových obchodů plynula z ústního šíření, kdy spokojení klienti doporučovali využít jeho služeb dalším lidem. Výnosy plynoucí z úročení vkladů pachatel vyplácel z nově došlých peněz.

Podobným způsobem vytahují podvodníci z lidí peníze celé věky. Slíbí jim vysoký výnos s takřka nulovým rizikem. Zaštítí se spokojeností dřívějších klientů a vesele vytahují z lidí celoživotní úspory.

Neznalost neomlouvá

Jedno mají všechny podobné pokusy o vytažení peněz z kapes důvěřivých lidí společné. Je jím neznalost základních finančních a investičních termínů, pouček a doporučení. Ruku v ruce s tímto stavem jde i odpor vůči velkým a zaběhnutým institucím jako jsou banky, pojišťovny či investiční společnosti. Uvěřit snadným výnosům bez rizika je jednodušší než pochopit, jak funguje investice do podílových fondů.

V neposlední řadě jsou důvěřivci vesměs hamižní a chtějí vydělat co nejvíce peněz. Proti lidské chamtivosti však žádný lék neexistuje. Stále budou případy, kdy lidé svěří své úspory v naději, že jim bezpracně spadne do klína tučný výnos.

Čtěte také: Jistota přináší ztrátu, riziko výnosy

Kromě chamtivosti spojuje oběti podobných podvodů i nízká úroveň finanční gramotnosti. A na konec položíme otázku, kterou necháme nezodpovězenou. Jak vysoký musí být výnos, aby vypadal podezřele? Je to deset procent, 17 anebo 30 procent či více?