reklama

Jak investovat do zlata

redakce dne 09. 04. 2014 - 01:00

Zlato na sebe váže dobrou vlastnost zhodnocení. Je nutné se vystříhat slepým uličkám, které vám kýžený profit nepřinesou.
 

Investování do zlata má pro investory své kouzlo. Do budoucna skýtá potřebný potenciál coby skvělého nástroje pro uchování hodnoty majetku a jeho předání dalším generacím. Nákupy fyzického zlata jako jsou slitky, mince a medaile potěšíte i své oko. Zvláště tehdy je-li požadovaný předmět kvalitně zpracovaný. Čtěte také: Zlato předá váš úspěch dalším generacím

Tři investiční příležitosti

Pro zlato je charakteristická ještě další vlastnost. Je vhodné pro spekulace a investování, zejména na růst jeho hodnoty. Tento způsob je ideální pro nákup zlata na burze, aniž byste fyzicky získali tento kov. Druhou možností jsou investice do cenných papírů (akcie, podílové listy) firem či fondů, které se na zlato zaměřují. Může jít o těžařské společnosti, zpracovatele tohoto kovu, obchodníky a prodejce anebo investiční a penzijní společnosti. Posledním druhem možnosti benefitování na žlutém kovu je jeho fyzické držení. K tomuto jsou vhodné především zlaté mince a medaile.

Spekulace na sběratelský zájem

Nákupem fyzického zlata, především mincí a medailí, pořizujete především předmět, který má potenciální sběratelskou hodnotu. Toto tvrzení neplatí automaticky. Musí být splněna celá řada podmínek. Předně musí jít o kvalitní zpracování. Naštěstí tuzemské mince vykazují vysokou kvalitu bez ohledu na emitenta. Vydání emise zlatých mincí není levnou záležitostí, takže investice do návrhu jsou samozřejmostí. Čtěte také: Proč (ne)investovat do zlata?

Navazujícím činitelem je náklad emise mincí nebo medailí. Čím je náklad nižší, tím dojde rychleji k jejich vyprodání. Toto platilo na přelomu tisíciletí, kdy emise dosahovaly několikatisícových nákladů. Nyní je prodejní cyklus delší, neboť emise jsou větší. Po výprodeji emise se začínají ozývat zapomětlivci, kteří by minci rádi získali. Zvolna se roztáčí spekulativní spirála. K zapomětlivcům se přidávají spekulativci a investoři, přičemž hranice mezi nimi může být notně setřená.

Cena konkrétní mince nebo medaile se působením těchto vlivů začíná zvyšovat. Není nouze ani o případy, kdy se během dekády zvýší hodnota mnohonásobně. Neméně důležitým faktorem je stav, kdy se část nákladu jednoduše poztrácí. Za dvě nebo tři staletí může zbýt z desetitisícového nákladu jen pár kousků. Jejich hodnota pak bude s největší pravděpodobností vysoká, ale to je již jiná kapitola. Čtěte také: Nejdražší české zlaté a stříbrné mince