reklama

Jak investovat peníze podle analytiků

redakce dne 03. 02. 2012 - 00:00

Zeptali jsme se několika investičních odborníků, kam by zainvestovali peníze ve výši několika set tisíc korun až milion. Zjistili jsme zajímavé informace.

Základní vymezení znělo, kam by investovali částky ve statisícových objemech. Podotázky se točily ohledně toho, kam investovat jednorázově a dlouhodobě. Přičemž dlouhodobý pohled byl uveden jako pětiletý s 60 měsíčními splátkami. Investorem je 40letá osoba, která se chce zajistit na své stáří. Do důchodu půjde v 65 letech. Aktuální příjem je 1,5 násobek průměrné hrubé mzdy, což činí zhruba 36 tisíc korun (necelých 27 tisíc korun čistého). Čtěte také: Zhodnocení a riziko u dlouhodobých investic

Kam konkrétně investovat peníze jsme nechali na jednotlivých oslovených. O komentář jsme požádali Aleše Michla, portfolio stratéga Raiffeisenbank, Ondřeje Lokvence, který pracuje jako analytik v UniCredit Bank a analytika Martina Prokopa z Next Finance. Jeho komentář jsme rozpracovali do samostatného článku. Čtěte také: Prokop: Jednorázové vs dlouhodobé investice

Oslovení mohli odpovědět obecně, ale také přímo konkrétně a sdělit, jaké finanční produkty a nástroje by v rámci bankovní skupiny, pro kterou pracují, použili.

Neptal bych se analytika na doporučení, ale na to, co konkrétně dělá s penězi, řekl Aleš Michl, portfolio stratég Raiffeisenbank.

Odpověď Aleše Michla na to, jak si představuje zajištění na stáří je následující: Věřím prostě na děti, hypotéku a pravidelnou investici do fondů. Nevěřím na státní důchod. Osobně každý měsíc pravidelně investuji do fondu životního cyklu Raiffeisenbank. Kam a jak investovat Michl doporučuje, že nejlepší je osobní přístup na pobočkách bank. My samozřejmě dodáváme, že to nemusejí být nutně banky, kde lze konzultovat finance, ale také může jít o finanční či investiční poradce. Doporučuji zajít na pobočku banky, které věříte a poradit se. Má to i výhodu, podle mozku lidi pracujících v bance poznáte kvalitu, nikoliv třeba podle výše úročení běžného účtu, dodal.

Investiční rada pro investování 50 tisíc korun

Produktově orientovanější byl ve své odpovědi analytik Ondřej Lokvenc z UniCredit Bank. Ten uvedl jedno řešení od investiční společnosti Pioneer a několik pak přímo za banku, ve které pracuje.

Za banku bych mohl nabídnout pro částky od 250 000 korun a více – i jiné zjednodušené diverzifikované řešení, které je velmi oblíbené mezi našimi klienty zvláště v dnešní nejisté době, uvedl Lokvenc.

Na příkladu investované částky 250 tisíc korun ročně připravil dvě řešení. Jedno je určené pro konzervativní klienty s investičním horizontem čtyř let, druhé pak pro dynamické klienty, kteří mohou investovat pět let a déle.

Řešení pro konzervativního investora

Každé čtvrtletí klient „otočí“ na propagačních tříměsíčních termínovaných vkladech 50 tisíc korun, které jsou úročeny roční pětiprocentní roční sazbou. Zároveň každý kvartál investuje 50 000 Kč třeba do Pioneer Strategic Income. Jde o velmi odolný a diverzifikovaný dluhopisový fond zaměřený na Spojené státy. Čistý průměrný roční výnos do splatnosti a po odečtení manažerského poplatku za vedení je 4,85 procenta ročně s durací 3,84 roku, sdělil Ondřej Lokvenc.

Dynamický investor s investičním horizontem 5+

Pro dynamického investora platí totéž, co pro konzervativního investora. Každé čtvrtletí uložit na promo termínovaný vklad částku 50 tisíc korun. Tím, že ji uloží vždy jen na tři měsíce a během roku tento proces opakuje, získá roční výnosy pět procent.

Jakmile tříměsíční fixace na termínovaném vkladu skončí, investuje takto uvolněné peníze do dalšího fondu. Ondřej Lokvenc ve svém řešení uvádí Pioneer US Fund. Jako jediný fond na světě od svého vzniku minulý rok zaznamenal zhodnocení ve výši jednoho milionu procent, dodal analytik. Prý jde o slavný fond zaměřený na velké, ziskové americké společnosti s potenciálem růstu cen a dlouhodobě držet - Value strategie.

Hodně peněz = plno investičních příležitostí

Čím je investor bohatší, tím má více příležitostí a možností kam investovat peníze. To je známá věc. Podobně to vidí i Martin Prokop z Next Finance. Podle něho je důležité, jaká je finanční situace investora.

Akcie nejsou podle mého názoru vhodnou investicí u méně movitých investorů, ještě když se jedná o spoření na důchod. V tomto případě bych volil investice do zajištěných fondů, které mají malé riziko a zároveň nám mohou přinést výnos větší, než jaký můžeme dostat u spořících účtů, sdělil analytik.

Prokop nadále uvádí, že dlouhodobý investiční horizont je vhodný zejména tehdy, nakupuje-li investor dividendové akcie. Čtěte také: Dividendy v roce 2012 ve znamení poklesu

Další informace naleznete v případové studii, která byla vytvořena na základě odpovědi Martina Prokopa, analytika společnosti Next Finance. Čtěte také: Prokop: Jednorázové vs dlouhodobé investice