reklama

Jak na dluhy z rozumu?

redakce dne 11. 04. 2012 - 01:00

Nejen manželství, ale i pořízení půjček si lze vzít z čirého pragmatismu. V jakých případech je vhodné se zadlužit?
 

Dluh v jakékoliv formě představuje závazek. Tomu musí někdy v budoucnosti dostát. Úvěry můžeme rozdělit podle několika hledisek. Jedno zda-li je dělíme podle délky splatnosti či účelu. Důležité je, abyste si jakýkoliv váš závazek dokázali zdůvodnit. Je-li takovéto zdůvodnění podpořeno rozumem, neměla by půjčka představovat příliš vysoké morální riziko. Dluhy se tak dají rozdělit na ty dobré a špatné.

Dluhy dobré

Jednoduchým kritériem rozumného zadlužení je, jak dlouho vám bude daná věc nebo služba sloužit.

Pořizujete-li si nemovitost na hypoteční úvěr, máte velkou šanci na to, že daná nemovitost vám bude sloužit dlouhá léta. Navíc se může ještě po dvou generacích stát předmětem dědictví u vašich potomků.

a dluhy špatné

Naopak při pořízení dovolené na dluh jde jen o jednorázovou záležitost. To je příklad špatného dluhu. Vzpomínky vyprchají a vy budete peníze splácet ještě dlouho po té, kdy jste pobíhali po pláži a šnorchovali v moři. Váš životní standard se exotickou dovolenou nijak nezvýší. Naopak se vám sníží, neboť peníze na zaplacení úvěru byste mohli použít třeba na zakoupení permanentky a tím byste si mohli upevňovat zdraví po celý rok namísto jednoho týdne v roce.

Půjčky byste si neměli brát v případech, kdy potřebujete zaplatit nájem, účtenky za energie, nebo koupi spotřební elektroniky. Vždy si stačí položit otázku, jestli opravdu potřebujete novou plazmovou televizi s metrovou úhlopříčkou anebo nového mobilního telefonu s velkým dotykovým displejem.

Potřebuji se opravdu zadlužit?

Existuje jednoduché pravidlo, jak si ověřit (ne)zbytnost nákupu. Bude vám daná věc sloužit k vydělávání peněz? Potřebujete ji k vašemu vzdělávání anebo k práci? Můžete si díky dané věci zlepšit vaše zdraví?

Pořízení sedací soupravy do obývacího pokoje jen pro to, abyste mohli ukazovat vašim přátelům, že na to máte, je nezodpovědné chování. Avšak zcela přirozené, neboť každý touží patřit do skupiny těch bohatších a úspěšnějších. Cesta však nevede přes sjednávání si půjček.

Víte, jak poznáte, že vám dluhy přerůstají přes hlavu? Začnete si půjčovat peníze na splácení předchozích úvěrů. Zvláštní skupinou jsou lidé, kteří z půjčky hradí běžný nákup potravin a drogistického zboží.

Rozumné důvody pro úvěr

Jsou však i rozumné důvody, kdy je naopak úvěr ospravedlnitelný. Jde zejména o peníze na vaše vzdělání anebo zdraví a to v souvislosti s tím, jestliže se získáním lepšího vzdělání se vám zvýší příjem.

Stejnou paralelu lze použít i s půjčkou na zdraví. Zvýší-li se vám šance, že zlepšením vašeho zdraví se vám zvýší i možnost k vyššímu příjmu, jsou tyto půjčky odůvodnitelné.

Vlastní skupinou jsou půjčky na podnikání. Bankovní poradci slyšeli nejednu historku o tom, jak se člověk rozhodl podnikat, zadlužil se a když mu podnikání nešlo, opět se vrátil do zaměstnaneckého poměru. A to zadlužený až po uši.

Půjčky jsou do určité míry projevem masochismu vůči vám samotným a vašim blízkým. Namísto abyste si našetřili peníze třeba na spořicím účtu, volíte raději zadlužení.

Chcete-li se už mermomocí chcete dobrovolně zadlužit a pořídit si onu plazmovou televizi s největší úhlopříčkou na světě, měli byste znát několik základních pojmů.