reklama

Jak na důchod

redakce dne 17. 12. 2010 - 16:44

Důchod je symbolickou tečkou za produktivním životem každého člověka. Záleží však na každém z nás, jak vysoký důchod bude mít.

Přečtěte si další články ze sekce důchody a penze.

Penzijní plán aneb Nikdy není pozdě s finančním plánováním na důchod

Důchodová reforma je na spadnutí a v médiích se objevují kusé informace o tom, jak bude vypadat důchodový systém za několik desetiletí. Již dnes si můžete sestavit váš individuální penzijní plán. Poradíme vám, jak na to.

Jak vysoký je průměrný důchod českého důchodce?

Průměrný důchod českého důchodce dosahuje aktuální 55 procent čisté průměrné mzdy. Že vám to nic neříká? Nevadí, odpovědi naleznete v článku, ve kterém se na všechny výše uvedené průměry podíváme.

Příprava na důchod: Z prvního a každého dalšího platu si odložte alespoň sedm procent (1/2)

Pokud chcete mít slušný důchod, měli byste odkládat z každého svého platu mezi pěti až sedmi procent. Myslí si alespoň Vladimír Bezděk, který v minulosti pracoval jako předseda představenstva Aegon penzijního fondu. Rovněž dvakrát stál v čele komise, která pro vládu připravovala důchodovou reformu.

Příprava na důchod: Odložte si sedm procent z platu (2/2)

Pokračujeme v našem hypotetickém zamyšlení, kam by si měl člověk ukládat část svého platu tak, aby po čtyřech dekádách svého pracovního života dokázal naspořit zajímavou částku, ze které by si v důchodu mohl výrazně přilepšit.

Jaký budu mít důchod? Záleží na redukci výpočtového základu

Výpočet důchodu je alfou a omegou každého budoucího důchodce. Stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení umně upravuje výši důchodu každého pracujícího.

Jak si spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách

Naspořit si na důchod je poměrně snadné. Stačí dostatečně dlouhou dobu odkládat část příjmů a po několika desetiletích „shrábnout“ tučnou sumu, ze kterou nejeden budoucí penzista stráví svůj podzim života v hojnosti a přiměřené životní úrovni.

Jak si Češi stojí při spoření na penzi

Počet uzavřených smluv o penzijním připojištění bylo v Česku loni 4,47 milionu. Průměrná výše příspěvku za minulý rok bez přispění zaměstnavatele činila 444 korun. nejpočetnější skupinou, která si spoří na důchod, jsou lidé starší 60 let. Na penzi si tak spoří necelá čtvrtina lidí ve věku 60 až 64 let. Celkem je v penzijních fondech uloženo přes 200 miliard korun.

Odchod do starobního důchodu po roce 2010 a později

Odchod do starobního důchodu je pro každého pracujícího člověka jednou z nejdůležitější informací na konci jeho pracovního života. Téměř každého napadne, jaký bude mít starobní důchod, a kdy vlastně bude moci odejít do důchodu. Přečtěte si, kdy můžete odejít na odpočinek právě vy. Tabulky s odchody do důchodu naleznete uvnitř článku v podobě přílohy.

Jak se zajistit na stáří

Připravovaná reforma důchodového systému s sebou nese řadu otázek, které si klade nejeden člověk, který se aktivně zajímá o své zajištění na stáří. Podle nedávných průzkumů, které si objednal Penzijní fond České pojišťovny vyplývá, že devět lidí z deseti se na státní důchody nespoléhají.