reklama

Jak na finanční plán

redakce dne 22. 10. 2012 - 01:00

Finanční plán by měl být součástí vašich osobních financí. Jasně by měl odrážet vaše priority, životní postoje a cíle.
 

Finanční plán je jakási cestovní mapa. Vychází z vašeho života a měl by kopírovat veškeré životní etapy. Nemusí jít o příliš složitý dokument. Řešení na dosažení cílů, případně snů, budou komplikovaná dostatečně. Mnohdy stačí, když si ujasníte, jaké chcete bydlení, kam byste se rádi během života podívali a kdy odešli do důchodu. Časem si můžete upravit finanční plán domácnosti, ve které žijete.

Plánování podle životních etap

Úplně nejlehčí plánování je podle životních etap. Lze si tak dobře rozvrhnout čas, kdy budete budovat kariéru a stoupat tak na socioekonomickém žebříčku. Posléze k tomu přibude rodina a řešení bydlení. Jakmile potomci vylétnou z rodného hnízda, budete přemýšlet o důchodu. Tento způsob plánování má jednu velkou nevýhodu. Zbytečně odsouváte zajištění na stáří, o kterém víte od narození. Správný postup by proto měl být zaměřený na to, že v mladém věku vyřešíte své zajištění na penzi a posléze budete řešit další životní etapy.

Čím dříve začnete s přípravou penze, tím pro vás bude levnější.

Typy finančních plánů

Existují dva druhy plánů. První druh je založený na tom, že si vše naplánujete sami, druhý s využitím odborníka. Váš plán je důležitý pro odborníka, který vám pomůže s přípravou takových finančních produktů, které splní vaše cíle. Na začátku musíte mít nějakou vizi, co vlastně chcete. Bez toho vám nikdo zodpovědný finanční plán nevytvoří.

Pozor na toho, kdo vám finanční plán vytváří

Posledním bodem tohoto příspěvku je, že byste si měli dát velký pozor na to, kdo vám finanční plán připraví.

Na výběr máte ze dvou způsobů. Buďto vám plán a finanční řešení zhotoví finanční poradce, který bude mít zcela jistě zájem o to, aby vám produkty sjednal. Anebo můžete využít placeného poradenství, kde není podmínkou, respektive nebude žádný tlak na to, abyste finanční produkty uzavřeli s tím, kdo vám plán vypracoval.

Druhá možnost je o něco schůdnější, neboť skutečně nezávislý analytik nebude protěžovat některé produkty, jako je tomu čas od času u finančních poradců. Vytvoří vám řešení na míru a předloží podklady pro budoucí nastavení finančních, pojišťovacích a investičních instrumentů tak, aby plnili svou funkci.