reklama

Jak na finanční portfolio

redakce dne 03. 01. 2012 - 01:00

Pro vybudování finančního portfolia, které vám do budoucna zajistí peníze, potřebujete tři věci. Disciplínu, peníze a plán. Jestliže vám některá z těchto věcí chybí, může váš záměr nabrat špatný směr.

Zcela jistě vás napadla otázka, proč dělat z budování finančního portfolia vědu. Odpověď je nasnadě. I když budete disponovat penězi, bez plánu jak je co nejlépe zhodnotit se nemusíte pohnout z místa. Platí to i naopak. Se skvělým plánem a dobrou disciplínou, zato však bez dostatečného příjmu, si o portfoliu můžete nechat tak leda zdát. A nebudou to příliš hezké sny.

Investiční disciplína

Při budování finančního portfolia je potřebná velká dávka disciplíny. Pravidelně odkládat část příjmu a peníze posílat kamsi do „ztracena“ není pro příliš lidí lákavá představa. Rovněž to platí i v okamžicích, kdy se kapitálovým trhům nedaří a investor propadá davové psychóze, která velí vše prodat. Právě v těchto případech se disciplína vyplatí. Ještě lze dodat, že k disciplíně by se měla přidat odolnost proti panice.

Peníze na prvním místě

Ve skutečnosti jsou to peníze, které by měly být na prvním místě při budování finančního portfolia. Bez nich to opravdu nejde. Je na každém, jak velkou částku odloží. Skutečnou výši poskytne investiční plán.

Investiční plán

Investiční plán je nedílnou součástí. Bez něho by se investor nacházel v pomyslné tmě, neboť by nevěděl, do čeho a jak moc má investovat. Plán je jakási mapa, která investora provede všemi nástrahami jež ho cestou při budování portfolia čekají. Teprve s plánem se disciplína a peníze přetaví v úspěch.

Jen pro představu. Budete chtít zhodnotit peníze a máte na to dvě dekády. Bez investičního plánu uložíte své peníze do prvního finančního produktu, který vám někdo prodá. S finančním plánem máte vyšší šanci, že své peníze zhodnotíte lépe, neboť je budete investovat do takových produktů, které vám přinesou relevantní výnosy – tj. překonáte inflaci, poplatky a srážkovou daň a získáte výnos navíc.

Finanční portfolio tak není nedostupná záležitost. Jen je potřeba vědět, co přesně chcete.