reklama

Jak na peníze bokem

redakce dne 13. 05. 2013 - 01:00

Nepříznivá finanční situace nutí část populace ke zvýšeným ekonomickým aktivitám. Podívali jsme se na několik druhů obživy.
 

Některé typy a formy přivýdělku je možné zařadit mezi obskurní. Snažili jsme se vyvarovat aktivitám nelegálního rázu jako jsou krádeže, loupeže, vydírání a prodej drog. I přes tuto selekci zbylo dostatek aktivit, které spadají do šedé ekonomiky. Na každém kroku se doslova nabízí nevyužitý potenciál, jak si přijít na vedlejší příjmy. Výhodou je, že se o ně nemusíte dělit se státem, neboť řada z nich nejde účetně zachytit. Byť má toto počínání také své zápory – třeba nižší výpočtový základ na důchod – z krátkodobého hlediska na tom však příliš nesejde. Čtěte také: Jak na peníze bokem II.: Malé podnikání

Přivedla žebráka na mizinu

Úplně první možností, jak si opatřit nějaké peníze, je žebrota. Má však svá úskalí. Pokud nevypadáte zbědovaně až bídně, snižuje se vám šance na nějakou tu kačku. O něco vyšší úroveň je nacvičení nějakého hudebního čísla, třeba hra na harmoniku, housle nebo kytaru. Postavíte se před obchodní dům, na zem dáte klobouk a hrajete a zpíváte jednu odrhovačku za druhou. Žebrota jako vyšitá, avšak nejde jen o pouhé prošení. Přidáváte trochu zábavy, nápadu a podívané pro okolo procházející chodce. Žijete-li ve větších městech, můžete pro tyto příležitosti využít dopravních prostředků městské hromadné dopravy.

Sběr léčivých rostlin a druhotných surovin

Pokud na žebrotu nemáte žaludek, můžete se vydat za město a trhat léčivé byliny. Některé z nich se dají velice dobře zpeněžit. Například za kilogram usušeného heřmánku lékařského nabízejí výkupny bylin i 250 korun. Sesychací poměr je u heřmánku lékařského jeden ku pěti, což v praxi znamená, že na kilogram sušené drogy musíte nasbírat šest kilogramů bylin.

Jinou ligu představuje sběr jablek a dalších zahradních a lesních plodů. Za padaná jablka se ve výkupnách běžně vyplácejí sumy od jedné do dvou korun za kilo. Na venkovských asfaltkách se lze setkat s alejemi jabloní, které čekají jen na to, než u nich zastaví embéčko s trhači, kteří stromu ulehčí v jeho údělu. Nechcete-li čekat až do podzimu, můžete v létě sbírat borůvky. Litr tohoto drobného ovoce se dá zpeněžit částkou pohybující se okolo stokoruny. Záleží na zralosti ovoce a vůli toho, kdo od vás borůvky vykupuje.

Alternativou, kterou lze provádět každoročně, je sběr druhotných surovin. Papír a lepenka jsou v tomto ohledu zřejmě nejméně kontroverzními surovinami. Do výkupen můžete odvézt takové množství papíru, aniž byste se museli prokazovat dokladem totožnosti. Ten potřebujete na drahé kovy jako je třeba měď. Někteří „experti“ se zaměřují třeba na poklopy od kanálů, avšak řada měst na tuto situaci zareagovala ražbou městského znaku, takže zde vám pšenka příliš nepokvete. Zvláštním artiklem jsou měděné parapety a okapy.

Prostituce

Prodej vlastního těla je velice starou aktivitou. Pokud jste žena, máte k tomu lepší dispozice než muž. Přeci jen homosexuálů či žen toužících po službách gigola je o dost méně, než mužů lačnících po nezávazných radovánkách s lepou děvou. Na toto téma jsme publikovali několik článků o prostitutce Sáře. Pokud potřebujete peníze, je promiskuitní chování za odměnu rychlou cestou k získání finančních prostředků, avšak zanechává šrámy na duši.

Šmelina všeho druhu

Zejména v dobách komunismu, kdy takřka nic nebylo, kromě prázdných regálů v obchodech, kvetlo kšeftaření všeho druhu. Nadaní jedinci mohou kšeftovat i dnes. Nemusejí mít velký startovací kapitál, stačí věc, o kterou je zájem. Pokud si ji opatřili nekalým způsobem, o to více blíže ke kriminálu sice mají, avšak z hlediska vstupních nákladů jsou na tom více než dobře. Obchodní příležitostmi může být prodej pozůstalosti po babičce na nějakém on-line bazaru, anebo třeba jen garážový výprodej. Schopná osoba dokáže vymámit z jalové krávy tele.

Tento výčet není kompletní. Chybí v něm celá řada činností, které můžete dělat takřka kdykoliv – třeba venčení psů, doučování, provádění úklidových služeb. Na druhé straně potřebujete někoho, kdo je vám ochoten za tyto práce zaplatit. U výše uvedených aktivit toto riziko – snad s výjimkou prostituce – odpadá. Nejste tak závislí na jednotlivcích z řad drobných klientů.