reklama

Jak na první investici do podílových fondů

redakce dne 08. 12. 2011 - 18:12

Přemýšlíte, co byste si dali pod vánoční stromeček? Zahrajte si na Ježíška a nadělte si investici do otevřených podílových fondů. Ukážeme vám, že to jde snadno a rychle.

Důležitou součástí každého budoucího investora je mít před první investicí dostatek kvalitních informací. Ty můžete získat v článku Jak investovat do podílových fondů, ve kterém vás seznámíme se základními pojmy.

Investování do podílových fondů

Ještě předtím, než se rozběhnete do nejbližší banky či k sobě povoláte finančního poradce, byste si měli ujasnit několik myšlenek. Jednak tu, proč chcete investovat a jak dlouho. Další otázkou je, kolik peněz můžete měsíčně investovat a kdy je budete potřebovat. Čtěte také: Jak nejlépe a správně investovat 1000 korun měsíčně

V neposlední řadě je dobré vědět, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích. Toto pravidlo je asi nejdůležitější, neboť řada podvodných finančních zprostředkovatelů se ohání grafy, ve kterých investice rostou jedna báseň. Případně používají metodu manipulace grafů, kde jsou i sebemenší výnosy znázorněny jako gigantické.

Nepodceňujte ani jednotlivé typy otevřených podílových fondů. Pro tento účel je vhodné vyplnit investiční dotazník. Nebojte se, když vám vyjde, že jste ultrakonzervativní investor. Až budete dotazník vyplňovat příště, může být výsledek odlišný.

Na závěr připojujeme zlaté pravidlo. Investujte jen tolik peněz, kolik jste ochotni ztratit. Jestliže vás někdo přemlouvá k investici všech vašich finančních prostředků, otočte se na podpatku. Je-li váš příjem okolo průměrné mzdy a vyšší, myslíme si, že první investice by mohla činit zhruba deset tisíc korun za rok.

První investice: 11 tisíc korun

První investici do podílových fondů ve výši 11 tisíc korun lze považovat za jakousi vlaštovku. Ta jaro nedělá, stejně tak i 11 tisíc korun nejsou žádné velké peníze. Tuto částku doporučujeme rozdělit do dvou částí a to na první investici a průběžné investice. Většina fondů požaduje prvotní investici ve výši pěti tisíc korun. Průběžná investice je pak stanovena nejčastěji na částku 500 korun měsíčně, kdy přikupujete podílové listy v rámci vašeho podílového fondu. Čtěte také: Jaké podílové fondy jsou vhodné pro pravidelné a dlouhodobé investice