reklama

Jak na půjčky od přátel a rodinných příslušníků

redakce dne 15. 06. 2012 - 01:00

Půjčky od rodiny, přátel a známých patří nejčastěji mezi první způsob, jak získat peníze. Toto získávání financí má svá úskalí.
 

Tip: Čtenáře tohoto článku dále zajímá jak zvýšit příjmy, jak se popasovat s dluhy anebo kolik lidí čerpá sociální dávky.

Peníze lze získat několika způsoby. Můžete si uspořit a poté koupit požadovanou věc. Anebo si finanční zdroje půjčit. V tomto případě se před dlužníkem otevírá široké pole možností, kterak financovat své potřeby. Kromě obligátních bankovních a nebankovních půjček je často první možností, kde potřebné peníze získat, rodina, přátelé a dobří známí.

Výhodou půjčení peněz od rodiny a přátel je ta, že vám obvykle dají lepší podmínky než třeba banka. Při případných potížích si tak můžete upravit splátkový kalendář anebo splácení dočasně přerušit. Úroková sazba vám příliš nehrozí. U finančně gramotnějších příbuzných a kamarádů možná budete platit úrok rovnající se inflaci, ale i to je únosné. Existují přesto výjimky, kdy i rodinní příslušníci jsou schopni na své „krvi“ profitovat.

V jedné epizodě pořadu Krotitelé dluhů si dlužnice půjčila od svého vzdáleného příbuzného sumu v řádu několika desítek tisíc korun. Úroková sazba činila symbolické jedno procento, ale za každý den. Po několika letech vyrostl závazek na částku přesahující deset milionů korun. Nakonec se s bratránkem domluvila na konečné výši dluhu 400 tisíc.

Nepůjčujte každému na cokoliv

Pokud stojíte před rozhodnutím půjčit vašemu blízkému příbuznému nebo příteli, zjistěte si, na co peníze použije. Finance využité k nákupu osobního automobilu nebo k pořízení bydlení jsou ještě dobře použité. Zvláště za předpokladu, že je dotyčný závislý na dojíždění za prací a dopravními prostředky typu vlak – autobus je cesta příliš úmorná, případně spoje na sebe nenavazují na sebe či na začátek a konec pracovní doby a vznikají zbytečné časové prodlevy.

Podobně je to s bydlením. Půjčit někomu na pořízení nemovitosti sedmimístnou sumu asi nebude v silách průměrně vydělávajícího věřitele. Z redakční pošty známe případy, kdy rodiče půjčili svému potomkovi peníze potřebné na refinancování hypotéky.

Naopak se vystříhejte půjčování na věci spotřební povahy jako je elektronika, nábytek, dovolená, anebo úhrada nájmu. Má-li žadatel problémy s těmito základními nákupy, které jdou vesměs ruku v ruce k jeho přístupu k penězům, bude zakrátko dlužit i vám.

Na smlouvu nebo na dobré slovo?

Při půjčování před vámi vyvstane otázka, jestli půjčit na dobré slovo a vše stvrdit potřesením rukou za přítomnosti důvěryhodných svědků anebo zajít k právníkovi a sepsat smlouvu. Konečné řešení závisí na vás. Jsou to vaše peníze.

Jedná-li se o půjčku v hodnotě desítek tisíc korun, dá se v režimu rodiče – potomci uzavřít ústní gentlemanská dohoda. Slušně vychovaný potomek si nebude kazit vztah s rodiči tím, že by jim odmítl závazek splatit. V případě vyšších částek je namístě již smluvní zajištění, případně věcné břemeno, pokud jde o nemovitost.

Zejména při půjčování na pořízení nemovitostí je věcné břemeno nutností. Představte si situaci, kdy svému blízkému půjčíte na koupi bytu. Jenže dlužník mezitím zemře a nemovitost zdědí jeho manželka. Ta už nemusí být příliš ochotná splatit závazek tchyni či tchánovi.