reklama

Jak na spoření

redakce dne 07. 11. 2011 - 00:00

Ještě nikdy nebylo spoření tak jednoduché jako nyní. Se spořením souvisí i význam úspor. Ty jsou navíc umocněny pocitem finanční nezávislosti. Ke spoření lze využít řadu spořicích produktů. Spořit můžete prostřednictvím spořicího účtu, termínovaného vkladu, stavebního spoření či vkladních knížek.

Spoření peněz má silný vliv na život kolem vás. Naspořením si určité částky pro pomyslného „strýčka Příhodu“ vám pomůže při nenadálých výdajích. Vy tak nebudete náchylní k půjčkám. Odborníci z řad finančních poradců, ale také ekonomů nebo analytiků doporučují finanční rezervu alespoň v podobě tří měsíčních platů. Někteří poradci jdou ještě dál a neváhají vyslovit doporučení i na šestinásobek vašich měsíčních příjmů. Důvod je prostý. Nenadálý výdaj v podobě nákupu nové pračky za rozbitou vás nezažene do kouta ani do náruče hladových úvěrových společností. Finanční rezervu je nejlépe uložit na spořicím účtu. Těch je v Česku okolo pěti desítek.

Nevíte, jaký zvolit spořicí účet? Prohlédněte si naše srovnání pěti nejlepších spořicích účtů podle úrokové sazby.

Naspořte si finanční rezervu

Význam vlastní dostatečné finanční rezervy je v oblasti osobních financí vysoký. Jenže jak vytvořit dostatečné úspory? Kromě odříkání budete potřebovat i plán, jak si naspořit předem dané množství peněz. Pokud můžete, měli byste z každého vašeho platu dát stranou co nejvíce. Za rozumný kompromis se považuje desetina vašich měsíčních příjmů, které uspoříte. Upozorňujeme, že pokud potřebujete naspořit rezervu v podobě vašich tříměsíčních příjmů, budete ji spořit dva a půl roku. Čtěte také: Úspory desetkrát jinak

Můžete využít i dopink v podobě přesunutí části vašich dosavadních úspor třeba z termínovaného vkladu nebo stavebního spoření. Jestliže vám skončí povinná vázací doba u stavebního spoření, lze část peněz odložit stranou coby finanční rezervu.

Význam spoření je i v tom případě, že jste si naspořili větší obnos a chcete ho co nejlépe zhodnotit. Zde stojí za zvážení využití nabídky termínovaných vkladů, které nabízejí tuzemské banky a družstevní záložny. Je veřejným tajemstvím, že družstevní záložny nabízí vyšší úrokové sazby než banky. Je to dáno tím, že kampeličky se snaží přilákat klienta. Mnohdy i za vyšší výnosy na spoření, než které jsou běžné na trhu.

Spoření: Termínované vklady nejsou přežitek

Řada lidí preferuje pro spoření spořicí účty. Ty však mají jeden zásadní neduh. Nabízejí o něco nižší úrokovou sazbu, než termínované vklady. V některých případech lze namítnout, že spořicí účty dosahují lepších úrokových sazeb než jejich spořicí protějšky v podobě „termíňáků“. Jak je to tedy ohledně spoření prostřednictvím termínovaných vkladů? Je pravdou, že na trhu existuje dostatek spořicích účtů, které svou úrokovou sazbou překonají termínované vklady. Avšak i mezi termínovanými vklady jsou takové, které hravě překonají úroky u spořicích kont. Čtěte také: Mít či nemít termínovaný vklad?

Podle jednoduché definice byste měli na spořicích účtech držet jen disponibilní finanční rezervu, jenž vychází z předem daného počtu vašich měsíčních příjmů. Veškeré další úspory pak rozložit do dalších spořicích produktů. Mezi ně patří již zmíněné termínované vklady. Ty mají navíc tu výhodu, že je možné si zvolit délku výpovědní lhůty a částku, kterou chcete na vklad uložit.

Naspořili jste si vysokou částku a chcete ji nechat dál dobře zhodnocovat? Připravili jsme přehled pěti nejlépe úročených termínovaných vkladů na tuzemském bankovním trhu.

Stavební spoření s přidanou hodnotou

Vhodným finančním produktem, jenž je určeno pro vaše spoření, je stavební spoření. To navíc slibuje výnosy v podobě státní podpory. Mezi další přidané hodnoty patří i to, že kromě spoření můžete prostřednictvím stavebního spoření časem financovat své bydlení prostřednictvím úvěrů. Čtěte také: Mnohostranné využití úvěrů ze stavebního spoření

I když stavební spoření nedosahuje takové výše státní podpory, jako tomu bylo před lety, i tak lze na něm dosáhnout pětiprocentního ročního výnosu. Ten stavební spořitelny vypočítávají z vkladů a jejich úroků a samozřejmě i pravidelně připisované státní podpory. Z částky 20 tisíc korun tak lze získat deset procent, maximálně dva tisíce korun. Podmínkou pro přiznání státních podpor je splnění šestileté vázací doby.

Vkladní knížky jako výherní los

Posledním popisovaným spořením jsou vkladní knížky. Těch je v Česku okolo deseti a přinášejí podobný výnos jako spořicí účty a termínované vklady. V tuzemské nabídce vkladních knížek existuje výjimka, která může vaše peníze dost zásadním způsobem zvýšit. Jsou jimi výherní vkladní knížky České spořitelny. Podmínkou je vklad ve výši jednoho tisíce korun. Maximální možná „výhra“ respektive prémie je 500 tisíc korun. Kromě toho Česká spořitelna nabízí další tři výhry, které vám mohou zvýšit váš vklad. Čtěte také: Tahy výherních vkladních knížek

Spoření však může probíhat i třeba prostřednictvím investování třeba do podílových fondů nebo v rámci penzijního připojištění. Jen s tím rozdílem, že vám u investic nikdo negarantuje výnos a ani zachování původní výše jistiny.