reklama

Jak naložit s majetkem a penězi ve stáří?

redakce dne 06. 06. 2012 - 01:00

S blížícím se odchodem do důchodu vyvstává otázka, co s volnými penězi a dalším majetkem, který vlastníte.
 

Budoucí důchodce by měl pečlivě zvážit, co udělá s naspořenými penězi. Jednou z možností jsou investice do úpravy bydlení. V pokročilém věku vám již může dělat problémy dostat se třeba do vany anebo vyjít do bytu tři poschodí v domě bez výtahu. Žijete-li v rodinném domku budete možná peníze potřebovat na zateplení fasády a výměny oken.

Z výše napsaného tak vyplývají dvě hlediska. Prvním je, že volné peníze použijete na zlepšení, potažmo snížení nákladů na bydlení. Tento krok je logický. S důchodem vám poklesnou příjmy. S běžně hrazenými výdaji třeba za teplo se tak můžete dostat na hranici přežití. Zadlužovat se kvůli nákladům spojených s normálním provozem domácnosti, což jste mohli vyřešit včas elegantní cestou, je zbytečné.

Druhým hlediskem je, že i přes případné stavební úpravy nemovitosti, ve které hodláte dožít své dny, vám zbývá nezanedbatelná suma peněz. Chcete-li dožít v blahobytu a ve šťastném rodinném kruhu, nezbavujte se peněz a majetku.

Vnoučatům peníze nedávejte

Lásku si za peníze nekoupíte. To byste měli vštěpovat do hlav svých potomků již dnes. Totéž platí i o vnoučatech. Samozřejmě před nimi nebudete krkavčí prarodiče a nějakou laskominu jim dopřejete. Případně je pohlídáte, aby nepáchali neplechu. Rozhodně se vyhněte situaci, kdy za vámi jednou za čas přijede vnuk nebo vnučka s nataženou rukou. I když budou mladí žehrat na to, jak nedokáží vyjít s penězi, žádné jim nedávejte. Jen to zkouší. Jakmile jim finanční prostředky jednou dáte, návštěvy budou častější. Nebudete je ale zajímat vy, ale vaše vkladní knížka.

Jestliže máte v úsporách nezanedbatelně velkou sumu, použijte ji pro sebe. Byť byste si trochu přilepšili k důchodu, jsou to vaše peníze, které jste museli během života ušetřit. Mějte na paměti, že vaši příbuzní (v horším případě pak pozůstalí) mohou peníze rozházet pekelně rychle.

Dědečku, dej mi domeček

Jste-li při smyslech, nezbavujte se nemovitostí. Je jistě hezké přepsat rodinný domek, ve kterém bydlíte, na vnučku. Jakmile to uděláte, můžete se záhy dočkat odložení do domova důchodců. Vlastníte-li majetek nezanedbatelné hodnoty, mění se zájmy vašich nejbližších. Z kdysi rozkošné copaté vnučky se v průběhu let může stát fiskální mrcha prahnoucí po majetku a jdouc si tvrdě za svým. Totéž platí o dalších příbuzných. Peníze lidi nemění, jen ukazují jejich pravou tvář.

Stáří investicím nepřeje

O své peníze však můžete přijít aniž byste je někomu darovali. V předdůchodovém a důchodovém věku se vyvarujte investicím. Ty pro své zhodnocení a zároveň snížení rizika vyžadují dobu i na několik let. Řeč je přitom o pětiletém a delším investičním horizontu.

To však neznamená, že ani v pokročilém věku nelze investovat třeba do akcií. Jen vezměte na vědomí, že z výnosů se už těšit nemusíte.